Велинград - online - Покрай бюджета ще гърмят “бомби” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Покрай бюджета ще гърмят “бомби”
Публикувано 2008-02-26 09:32:53 от Темпо

За първи път от години общественото обсъждане на бюджета във Велинград не протече в познатия формален вариант, служещ само за отбиване на номера. На 22 февруари в голямата зала на общината имаше граждани, чуха се доста изказвания, а управляващият екип публично пое ангажименти по голяма част от тях.
Бюджетната рамка за 2008 г. бе очертана от кмета Иван Лебанов. Община Велинград разполага с бюджет от 16 376 922 лева (през 2007 г. - 19 101 386 лева), а програмата за капиталови разходи възлиза на 1 501 384 лева. Стартираме в недотам благоприятно финансово състояние, защото наследихме над 400 000 лева неразплатени разходи, каза кметът. Проектобюджетът отразява намеренията на общинското ръководство за комплексно развитие на общината, а г-н Лебанов призова изпълнителната власт в лицето на ОА и законодателната в лицето на Общинския съвет да споделят политическата отговорност в името на просперитета на Велинград.
Зам.кметът Валентина Цветанова изведе приоритетите: изготвяне на качествени проекти, за което са предвидени скромните 39 000 лева и работа по инфраструктурата, за която очакваме около 17 милиона лева по вече спечелени проекти.
Една от бомбите, които ще гръмнат още през септември, ще е в сферата на образованието, предупреди директорът на СОУ “В. Левски” Емил Моллов. При вавеждането на делегираните бюджети на училищата от тази пролет общинските учебни заведения ще получават от държавата по 1105 лева на ученик. Парите няма да стигнат дори само за заплатите на учителите, да не говорим за отопление и ремонти, подчерта г-н Моллов. Той настоя и общинското ръководство прие в проекто-бюджета към дейностите, които общината ще дофинансира, да бъде включено и образованието. За проблем в същата сфера говори и Заварин Маров, припомняйки фактите около строежа на училището в Бирково. По негово настояване и въпреки съпротивата на главния счетоводител Христо Савов в бюджета за 2008 г. ще бъдат заложени поне 50 000 лева за училището в Бирково.
За другата обществено значима сфера - здравеопазване пледира д-р Жеко Чешмеджиев, председател и общински съветник от ГЕРБ. Той настоя, че общинската болница и центърът по хемодиализа трябва да бъдат приоритет и община Велинград да последва примера на други общини, които дофинансират своите болници и изпълняват социалните си функции. Изказването му бе определено от г-жа Цветанова като популистко, а тя посочи, че общината е заделила 11 500 лева за ремонт на канализацията на “МБАЛ - Велинград”. Кметът Лебанов допълни, че министър Гайдарски е обещал три апарата за хемодиализа и линейка, отправено е и искане за нова операционна маса към “Българската Коледа”.
“Докато съм кмет, въпреки нашествието да се промени статута на общинската болница, това трудно ще стане!”, категорично заяви кметът. Той уточни, че се действа с финикийски знаци и с участието на част от лекарското съсловие. Но общинското ръководство има ясна визия за “МБАЛ-Велинград”, включително за терените около нея: 15 дка ще останат за болницата, а други 20 дка ще се отделят за проекти, от които да влязат пари в общинската хазна. Тогава ще има и средства за дофинансиране. Друга конфликтна точка е Културният дом, за чието бъдеще кметът каза: “Поизгоних новите собственици, няма да стане Велинград да остане без Културен дом”.
Никола Делиев повдигна темата за ниската събираемост на приходите от наеми и концесии: общата сума годишно от наеми на общински обекти е 180 000 лева или по 500 лева дневно, а от четирите концесии общината взима годишно едва 12 000 лева. Обектите не се обявяват на търг, за да получат пазарната си цена, не идват и таксите за минерална вода.
Почти приключваме с деликатността и в най-скоро време ще обявим имената на големите длъжници на общината, отговори Валя Цветанова. Натрупаната от 8 години инерция се преодолява трудно, проблемите не са от вчера - не се плаща за водопренос, курортна такса, такса смет. Ще видите видни местни бизнесмени, които не плащат, зарече се и кметът Лебанов. Зам.председателят на Общинския съвет Тома Пачалов опита да внесе оптимизъм в края на дебата, успокоявайки кметовете на кметства, че ще се използват всички допълнителни възможности за финансиране на обекти по селата. Кметовете изслушаха обсъждането мълчаливо, защото по думите на кмета на Сърница М. Карамолла не са получили цифрите на строителната програма. Така че истинският спор по бюджета само започна, а бурното му продължение ще е на сесията на 26 февруари.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води