Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Кои зли сили да изгоним на Сирни заговезни? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Кои зли сили да изгоним на Сирни заговезни?
Публикувано 2008-03-03 10:43:27 от Темпо

Отец Антон, храм „Света Троица”:
Пречистване физическо и духовно
Човек е двусъставен - има и тяло и душа. Пречистването в конкретния случaй трябва да бъде и физическо, и духовно. Затова и Сирни заговезни се приема като много важен празинк. Като подготовка към започвашите тежки и дълги великденски пости. Най-важното е човек първо да се опита да пречисти самия себе си. Вътрешно да се отърси от богохулството, лошите мисли, клеветите и лошите думи за ближния. Едва тогава, пречистен, той може да бъде по близо до Бога и до християнските добродетели и едва тогава той може да иска същото да сторят и неговите близки.

Любомир Левичаров:
Да запазим силата да вярваме в доброто
Животът не е лек и ежедневно трябва да постигаме своите малки победи над несправедливостите, които го изпълват. Със силата на традиционния огън на Сирни заговезни прогонил бих болката, нищетата, лицемерието и завистта. Искам да изчезнат лъжата, алчността и бездушието в корумпираната ни държава. Искам вместо тези тъмни сили да ни водят човечността и справедливостта. Бих желал да запазим силата да вярваме в доброто и да съхраним способността да се усмихваме на дребните неща, които правят живота ни истински.

От нас зависи да изгоним злото
Празници, преплитащи в себе си християнските традиции и езическите обреди, сякаш се приемат повече от забавната и атрактивна им страна. По-рядко се замисляме за символиката във всяко едно действие, характерно за един или друг обичай. Но без да съзнаваме, се оказва, че на Сирни заговезни искането и даването на прошка и горящият огън сякаш изчистват от нас лошите мисли, тъгата, омразата и още куп други чувства, доминиращи за съжаление в ежедневието на много хора. Демони, зли сили или както и да се наричат лошите качества, събития, хора или постъпки - от нас зависи те да бъдат изгонени за колкото се може по-дълго време. В този смисъл ролята на празници като Сирни заговезни е да ни провокират и да ни напомнят, че колкото по-добри сме самите ние, толкова по-добър ще е и светът, в който живеем.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола