Велинград - online - Общината ще трябва да строи приют за бездомните кучета 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината ще трябва да строи приют за бездомните кучета
Публикувано 2008-03-03 10:50:12 от Темпо

Според официалния общински регистър от 2007 г. във Велинград има точно 33 домашни кучета. Толкова са платилите таксата от 5 лева, а за всички е ясно, че броят на кучетата - както бездомни, така и домашни, е в пъти по-голям. Всички те от 8 февруари 2008 г. попадат под специалната закрила на Закона за защита на животните. Новостите в законодателството са много и е добре да се познават, тъй като глобите за нарушения варират от 500 до 2000 лева.
Ще започнем от важната промяна, според която безстопанствените кучета вече са под надзора и грижите на общината. В срок до 2010 г. общината трябва да изгради приют за бездомните кучета, а дотогава - временно място за настаняване. Слага се край на досега съществувалата практика във Велинград спецалисти от Пловдив да залавят безстопанствените кучета, да ги откарват в приют и ако никой не ги потърси в срок, кучетата да бъдат евтанизирани. Грижата вече е изцяло на общината: първоначално във временен, а след това и в постоянен приют скитащите се кучета трябва да бъдат кастрирани, обезпаразитени, ваксинирани и отглеждани. Приютът да се ръководи от специалист с висше образование, в него да работи лекар и да бъдат осигурени условия за обществен контрол, препоръчва законът. За всички тези екстри ще са нужни пари, а как те ще бъдат набавени също е грижа на местните власти.
Не по-малко задължения са вменени на собствениците на домашни кучета и котки. Законът изрично забранява да бъдат организирани боеве между кучета или да участват във филмови снимки, които са свързани с причиняване на болка. Домашно отглежданите животните не трябва да бъдат изоставяни, а при проявена спрямо тях жестокост собствениците им могат да отнесат глоба от 500 до 1000 лева. Строги са изискванията по отношение на битовите условия. За малките кучета до 10 кг в жилището трябва да има заделено пространство от минимум 6 кв.м., а за по-големите - 10 кв.м. Котките също получават по закон площ от 6 кв.м. Ако животното се отглежда извън жилището, е задължителто да има подслон и къщичка. Ако е завързано, нормата е да има поне 5 метра тел или въже, за да му е осигурена свобода на движение.
Всички кучета вече се вписват в регистър в общината и им се прави маркировка с чип от техния личен ветеринарен лекар. При промяна на адреса, записан в паспорта на животното, както в случай на смърт в 7-дневен срок собственикът е длъжен да подаде информация в РВМС - Пазарджик.
Нормите безспорно са европейски, но са и скъпи. Общината вече започва да заделя пари за отглеждането на бездомните кучета в приюти. А собствениците на домашни любимци трябва да си приготвят 5 лева за такса плюс между 20 и 30 лева за поставяне на чип.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай