Велинград - online - Спор как да се разпределят 64 000 лева за Празниците на културата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Спор как да се разпределят 64 000 лева за Празниците на културата
Публикувано 2008-03-03 10:52:00 от Темпо

64 000 лева заделя община Велинград за тазгодишните Празници на културата и отбелязването на 60-годишнината на града. Отделно от тази сума с решение на Общинския съвет бяха дадени 20 000 лева за готовия още от миналата година паметник на Николай Гяуров. Паметникът ще бъде поставен пред сградата на общината и ще бъде открит на 5 юли лично от президента Георги Първанов, който е патрон на честването.
Разпределението на 64-те хиляди лева предизвика спор сред културните дейци. На срещата на 29 февруари основен въпрос бе участието на гостуващи духови оркестри и мажоретни състави. Идеята на общината е в Празниците да вземат участие повече професионални състави от страната, така че парите не стигат и за поканване на голям брой духови оркестри, обясни зам. кметът Георги Янчев. Владимир Коцев, общински съветник и член на настоятелството на ОНЧ “Отец Паисий”, не се съгласи да има отстъпление от минали години и да се намалява броят на гостуващите духови оркестри. Той неколкократно изтъкна, че преди 36 г. Празниците са започнали именно с оркестрите. Дискутирана бе исканата сума от 25 000 лева за гостуващи духови оркестри, която според всеобщо мнение е твърде голяма. Вл. Коцев предложи да се определи колко отпуска общината, а останалата част от парите да се търсят от спонсори. Думите му, че център на фолклора е Дорково и е по-добре фолклорните състави да се изявяват там, предизвикаха реакцията на читалищните ръководители, които не приеха да се подценява фолклора. Снежана Велева опита да балансира страстите с думите, че в Празниците винаги е имало и ще има място за всички и че никога общината не е отпускала толкова много пари, както сега. Спорът е за броя на оркестрите и за парите, каза Г. Янчев, а председателят на Комисията по образование и култура към Общинския съвет Венко Бозев определи: 3 оркестъра плюс нашия.
Музиката и оркестрите ще отшумят, а един литературен сборник ще остане вечно, заяви д-р Л. Атанасов от името на литературния клуб “Н. Вапцаров”. Определените 1000 лева за литературен сборник според него са недостатъчни. Малка е и сумата от 1000 лева за детския празник, изтъкна директорката на ОДК Ю. Ковачева. Споровете по план-сметката със сигурност ще продължат.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води