Велинград - online - Бюджет’2008 с 3 милиона по-малко от миналогодишния 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бюджет’2008 с 3 милиона по-малко от миналогодишния
Публикувано 2008-03-03 11:10:17 от Темпо

Общинският съвет прие отчета на бюджета за 2007 г. и новия бюджет за 2008 г. При 19 101 386 лева за миналата година бюджетът за тази е 16 376 922 лева. От тях 8 727 516 лева ще са държавна субсидия, а 7 649 406 лева ще са приходи с общински характер. Главният финансист Христо Савов разясни промените в закона за бюджета, които според него прекъсват връзката между бизнеса и общините, защото в общинските хазни вече няма приходи от данък общ доход. Този въпрос общините ще поставят на национално ниво. Ще се види каква ще е събираемостта от данъците, таксите и патентите, които вече се събират от общините, но техният размер във Велинград не бе увеличен. 2008 г. ще е пробна и за въвеждането на делегираните бюджети в училищата. При обсъждането на бюджета в комисиите и в сесията д-р Чешмеджиев неколкократно поиска общината да дофинансира общинската болница. Той изтъкна, че болницата дава от собствените си средства около 50 000 лева всяко тримесечие за държавната Спешна помощ и така изпълнява социални функции. Редно е общината да поеме част от тези социални функции, както го правят Разлог, Каварна и др. общини, настоя д-р Чешмеджиев. Г-н Савов обаче не отстъпи от позицията си, че общината не може да финансира държавни дейности.
Златко Златанов, председател на Комисията по туризъм, поиска ясен регламент за плащането и разходването на курортната такса. Той обяви, че колегите му от туристическия бранш молят за абсолютна прозрачност по събираемостта на средствата. Неговото предложение бе всеки месец на специално табло в общината да се изнасят данни кой хотел колко пари е внесъл като курортна такса - това ще доведе до активност сред хотелиерите и вместо заложените в бюджета 180 000 лева от курортна такса приходите ще са в пъти повече. Но хората от туристическия бранш ще настояват събраните пари да бъдат разпределяни от комисия, в която участват и те. Комисия трябва да проверява хотелите, да има строг контрол, но и прозрачност за какво се харчат парите - само тогава по-голямата събираемост на курортната такса ще е факт, каза Златко Златанов. Неговото предложение бе стопирано от Христо Савов с мотива, че още преди приемането на бюджета е трябвало да има общинска програма за развитие на туризма през 2008 г. Само при наличието на такава програма може да се заложи сумата и перата, по които тя ще се харчи. Такава програма обаче няма, но след сесията председателят на Общинския съвет Борис Голомехов каза, че ще се хвърлят много усилия за изработването й, защото тя ще мобилизира хотелиерите да внасят таксата. По най-бързия начин трябва да бъде сформиран и да заработи и Консултативният съвет по туризъм, чиято дейност през последните 2 години напълно замря.
Успоредно с бюджета бе приета и програмата за капиталови разходи, която възлиза на 1 501 384 лева. Както винаги, тя е крайно недостатъчна: нуждите за Велинград са за около 1 милион, а на кметствата - около 3 милиона лева, посочи Т. Пачалов. Изходът е в качествените проекти, обединиха се в мнението си съветниците и администрацията и заложиха близо 100 000 лева за изработка на инфраструктурни проекти.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България