Велинград - online - Болницата с нов управител 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Болницата с нов управител
Публикувано 2008-03-03 11:14:51 от Темпо

Д-р Весел Хърльов бе определен за временно изпълняващ длъжността управител на общинската болница “МБАЛ-Велинград” ЕООД. Заемалата поста от февруари 2002 г. досега д-р Йорданка Савова бе освободена поради изтичане на срока на договора й за управление. Общинският съвет взе решенията на редовната си сесия на 26 февруари.
Ден преди сесията в заседанието на Комисията по образование и здравопазване взеха участие и лекари от общинската болница. В техните изказвания за първи път от години пролича, че лекарското съсловие не е единно. Лекарите приеха, че Общинският съвет е в правото си да обяви конкурс за управител на болницата, тъй като договорът на д-р Савова изтича на 29 февруари. Същественият въпрос според тях бе кой ще изпълнява временно длъжността и кога ще бъде насрочен конкурс за избор на нов управител. Д-р Петър Бучков и д-р Веселин Радичев изразиха общата тревога, че до 15 март “МБАЛ-Велинград” трябва да подпише договор за клиничните пътеки със Здравната каса. От този договор зависи цялостното финансово състояние и развитие на лечебното заведение за 2008 г. Тъй като огромната документация е подготвена и внесена от д-р Савова, лекарите настояха пред съветниците тя да остане врид управител в този решаващ за подписване на договора месец. Част от опасенията им са и заради “деликатните отношения” (по думите на д-р Бучков) между общинската болница и частното ДКЦ - ако тези отношения се влошат, негативите ще са за болницата.
На по-различна позиция бе д-р Ташев, който обясни, че на проведеното събрание в “МБАЛ-Велинград” е имало разнопосочни мнения сред лекарите. Според една част от тях д-р Савова е безспорен лидер и винаги е водила болницата все напред, но “МБАЛ-Велинград” не се мениджира добре. Д-р Ташев изтъкна, че има подписка от медицинските сестри, които заплашват с напускане, тъй като заплатите им не се увеличават с нито стотинка. Той настоя в комисията, която ще проведе конкурса за управител, задължително да има и човек от болницата и да бъдат зададени ясни и точни правила.
Това, че болницата няма пари, е заради Савова, намеси се в спора депутатът Фидел Беев. Д-р Жеко Чешмеджиев, съветник от ГЕРБ, също обвини д-р Савова, че тя не е направила нужното, за да постави на конкурентни начала общинската спрямо строящата се нова частна болница и че не е изпълнила решението на Общинския съвет за вдигане капитала на “МБАЛ-Велинград”. Сходна бе позицията на съветника от БСП Венко Бозев, председател на комисията по образование и здравеопазване: оставането на д-р Савова като врид управител би било незаконосъобразно, а същото се отнася и за настоящия общински контрольор д-р Здравка Масларова.
На самата сесия точката от последно бе преместена на първо място в дневния ред. Г-н Бозев обяви пред съветниците, че е разговарял с лекари от всички отделения на болницата и 80% от тях са на мнение, че мениджмънтът на болницата не е, какъвто биха желали. Договорът със Здравната каса може да бъде подписан без проблем от нов управител, чието вписване вече се прави за 24 часа в Агенцията по вписванията, каза В. Бозев. С 23 гласа “за” съветниците от БСП, ДПС, ГЕРБ, Зелена България и ВМРО освободиха от поста д-р Й. Савова. Въздържаха се съветниците от ЗНС и БЗНС. Д-р Савова не бе освободена от отговорност за периода от 25.02.2002 до 29.02.2008 г.
Екатерина Каферинова бе единствената, която се изказа в подкрепа на д-р Савова: “Смятам, че д-р Савова даде много за болницата и никой не може да й го отрече. Нека да има промяна, но начинът, по който става, не е честен и морален - д-р Савова не бе извикана нито един път да се защити. Ще видим какво ще покаже одитът, но не бива предварително да се представя така един достоен човек и лекар”.
“Когато се освобождава човек, който е дал дълги години труд, е редно той да е тук, в залата. Д-р Савова е достоен човек и трябва да се научим да се разделяме по достоен начин с достойните хора!”, обърна се към съветниците кметът Иван Лебанов.
Внесено бе писмено предложение, подписано от 20 съветници, д-р Весел Хърльов да бъде избран за врид управител. В залата неговата кандидатура бе подкрепена от 27 съветници. В първото си изказване пред сесията д-р Хърльов определи като свой приоритет да бъде изграден медицински център, който да е портал към “МБАЛ-Велинград”. Това ще създаде конкуренция със съществуващия ДКЦ и бъдещата частна болница, а конкуренцията е най-добрият стимул за развитие. Д-р Хърльов акцентира и на нуждата от икономии и повишаване на заплатите в общинската болница, за да няма текучество сред персонала. По предложение на Тома Пачалов от БСП решение да бъде обявен конкурс за управител на болницата не бе взето. Според г-н Пачалов в текста на предложеното решение за конкурс има несъответствия със закона и е нужно да се съгласува комисията с РЦЗ-Пазарджик. За обявяване на конкурса настоя председателят Б. Голомехов, но 25 съветници решиха точката да отпадне.
На пресконференцията след сесията в отговор на въпрос на в. “Темпо” г-н Пачалов заяви, че лично той ще внесе предложението за обявяване на конкурс още на сесията през март.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола