Велинград - online - Равносметка за първите 111 дни управление 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Равносметка за първите 111 дни управление
Публикувано 2008-03-11 08:50:48 от Темпо

Иван Лебанов: 4-годишна програма за управление
За първите си 111 дни на кметския пост Иван Лебанов обобщи, че за толкова време може да се свърши и много, и малко. В графата на добре свършената работа са два стратегически документа: бюджета на общината за 2008 г., който бе приет с активност от страна на велинградчани и програмата за управление за мандата 2008-2011 г. Акцентът в програмата е Велинград да стане водещ целогодишен туристически център. Предстои да се разработи отделна програма за развитието на ски-център в посока Юндола, Куртово, Белмекен, като не се пропуска и потенциала на проекта Сютка. Нова идея е разработването на инвестиционен проект за облагородяване на топилата в Чепино като изключителна природна забележителност. Консултативният съвет по туризъм ще бъде възстановен и ще заработи. Много усилия ще бъдат насочени към подобряване на инфраструктурата: изработване на общ устройствен план, реконструкция на пътя Велинград - Варвара, обходен път Велинград - Кемера - Пашово, изграждане на пречиствателна станция за отпадните води, канализация и водопровод в Анезица, осигуряване на алтернативни източници на енергия и изработване на инвестиционен проект за възстановяване на парк “Клептуза”.Общината ще засили контрола върху качеството на транспортните услуги. Повече контрол ще има по договорите за концесия, наем и водоползване, наследени от предишни управления. Много са инициативите, заложени за развитието на социалните дейности, образованието и спорта.

Валентина Цветанова: Ще бъдем безкромпромисни към длъжниците
Зам. кметът Валентина Цветанова-Игнатова съобщи, че още в първите месеци на новото управление събираемостта на местните приходи се е увеличила и то чувствително. Цифрите показват, че в сравнение със същия период на 2007 г. плащанията по договори за наем, тротоарно право, такси са скочили 5 пъти. Внесени са 53 472 лева от общо дължимите от 1998 г. до момента 444 015 лева за такса смет. За трите месеца са съставени 424 актове за административни нарушения при 583 такива за цялата 2007 г. Влезли са в сила 165 наказателни постановления за общо 5290 лева. Въпреки това продължава да има некоректни длъжници и на 5 март общината е изпратила идпълнителен лист до 14 такива, чийто имена не бяха оповестени. “Ще действаме безкомпромисно”, повтори няколко пъти г-жа Цветанова. Първите стъпки ще са промени в наредбите за общинска собственост и за реклама. Ще се иска длъжниците на общината да не могат да участват в конкурси за общинска собственост. С писма фирмите ще бъдат поканени да сключат с общината договори за реклама или рекламните им табели и съоръжения ще бъдат премахнати. Реалността показва драстичен парадокс: на фона на толкова много талеби, билбордове, афиши, трансперанти и др. в момента община Велинград има само 15 договора за реклама и от тях си плащат таксите само 7!

Ангел Даскалов: Има разбиране да се плаща курортната такса
През януари 2007 г. община Велинград е събрала 9000 лева от курортна такса, през януари 2008 г. сумата е 18 000 лева. Това показва, че има разбиране да се работи и таксата да се плаща, оцени зам.кметът Ангел Даскалов. Като добър пример за сработването между общината и туристическия бранш той посочи успешното участие на националната туристическа борса “Ваканция”. Пряк резултат е и заявеният интерес от страна на австрийски туристически фирми, които на 12 март идват във Велинград.
В социалната сфера общината ще помага за ремонта и оборудването на новия Клуб на инвалида; за преструктурирането на Дома за деца, лишени от родителски грижи в дневен център и за саниране на сградата; за изграждането на център за временно настаняване на бездомни и за дневен център за възрастни хора. Доста нарушения са направени във връзка с изграждането на първото “Защитено жилище” във Велинград - случая е даден от общината на Районна прокуратура и се чака нейното решение. По отношение на обществения ред г-н Даскалов представи проект за видеонаблюдение, върху който ще се работи заедно с общините от Пазарджишка област. Ще има промени в Наредбата за безопасност на движението относно паркирането и изграждането на “синя зона” в центъра на Велинград. Идва време и за по-сериозна охрана на полето - назначени са двама служители към общината, на които ще се осигури мобилна връзка.

Георги Янчев: Искаме 4 защитени училища
Най-голямото изпитание в сферата на образованието ще бъде въеждането на делегираните бюджети, които стартират на 1 април 2008 г. Сумата за един ученик в общинските училища ще е 1105 лева, но тя е недостатъчна за цялостна издръжка на учебния процес. Община Велинград е предложила училищата в Абланица, Медени поляни, Побит камък и Пашово да бъдат обявени за “защитени” и очаква решението на Министерството на образованието. Ако получат статут на “защитени”, тези училища няма да бъдат закрити поради въвеждането на делегираните бюджети. За останалите училища общината ще търси варианти за дофинансиране.
Важно събитие през 2008 г. ще бъде отбелязването на 60 години от създаването на Велинград. Под знака на юбилея ще са всички културни и спортни събития през годината. Г-н Янчев, в чийто ресор е и евроинтеграцията, подробно представи проектите, по които работи в момента общината: ОУ “Г. Бенковски” ще се роминтира по “Красива България”, 36 000 лева са осигурени по проекта “Безопасно училище”, спечелени са 2 проекта по ФАР за интеграция на малцинствани групи; работи се по проекти за рехабилитация на общинската пътна мрежа, ще има съвместни проекти с общините Сатовча и Доспат.

Исмет Бабучи: Обявяваме обществена поръчка в Брюксел за пречиствателна станция
Основен екологичен проблем за община Велинград е липсата на пречиствателна станция за отпадни води. По изискванията на ЕС такава трябва да имаме до 2010 г. Зам.кметът Исмет Бабучи отчете резултатите от посещението в Лайпциг, където той, В. Цветанова и арх. Т. Енев бяха по покана на немската фирма “Шулц”. Впечатленията от създадените от фирмата пречиствателни станции са отлични. По процедура община Велинград ще обяви обществена поръчка за пречиствателна станция не само в България, а и в Брюксел, като сега се обмисля дали поръчката да е обща за инженеринг, проектиране и изграждане. Обмислят се различни аврианти за депо за битовите отпадъци, тъй като сегашното сметище трябва да бъде закрито до края на 2008 г. При взимането на крайно решение ще е важна икономическата обосновка и да не се вдигат драстично налозите на данъкоплатците. Комисия ще проверява длъжниците на такса смет, обяви г-н Бабучи. Той представи и графика за пролетното почистване във Велинград. Отчетени бяха и успехите в спорта, както и проведената среща със спортните клубове за разпределение на средствата по бюджета за 2008 г.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води