Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Плакатите по дърветата - какво печелим и какво г 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Плакатите по дърветата - какво печелим и какво г
Публикувано 2008-03-18 12:09:04 от Темпо

инж. Станимир Живков, еколог на община Велинград:
Забраната е с временен ефект и не се спазва
През годините всеки кмет е издавал нарочна заповед, с която се забранява поставянето на агитационни рекламни материли и некролози върху дърветата. Подобна забрана, макар не и конкретна, фигурира и в Наредба 1 за опазване на обществения ред в общината. По нея за подобно увреждане е предвидена и глоба от 50 до 100 лева. За съжаление е факт, че никой не спазва тези забрани и освен че се загрозяват дърветата, те се и повреждат, като в тях се забиват скоби, пирони или кабъри. Забраните за поставянето на афиши или плакати доста често са само с временн ефект. Общината упражнява контрол с назначени екопатрули. Те минават и остраняват залепени плакати или афиши, които след време пак се появават. Общината донякъде е длъжник на гражданите за това, че не предоставила в централната част определени места за поставянето на такива материали. Може би трябва да се направят подвижни дървени табла, върху които да се поставят. Даже бизнесмените, които основно рекрамират своите заведения, могат сами да се погрижат за тяхната изработка. Така няма да увреждат и загрозяват дърветата. В същото време могат да използват и други начини за реклама. Като еколог съм на мнение, че дървото е красиво в естествения си вид, а не надупчено с всякави листовки и плакатчета. Тези, които ги слагат, нямат право да са недоволни от това, че екопатрулите ги махат, а да спазват наредбите и да спрат да използват дърветата за агитация и реклама.

д-р инж. Иван Иванов, председател на Клуба на лесовъдите-ветерани:
Дърветата ни дават много, искат само да ги пазим
Дърветата са тези, които ни осигуряват чист въздух, предпазват ни от прах и в същото време намаляват шума. Не искат нищо от нас, освен да ги пазим. А ние двукраките сме неблагодарни и ежедневно ги увреждаме. Забиването на пирони и метални скоби в дърветата с цел закрепване на различни листовки и плакати уврежда кората им. При условие, че тези метални предмети не се остраняват, те врастват в самите дървета и нарушават тяхната цялост. В същото време дървета, намиращи се в близост до строителни обекти, се използват за опъване на желязо. Тази процедура води до олющвания на кората и пак до цялостно увреждане на дървото. Много често пак ние ги увиваме с разни телени мрежи и огради. Това също води до нараняване на дървото. За да се прекратят тези вредни действия, основният контрол трябва да е на общината. В нея работят достатъчно много хора. В същото време опазването на нашето зелено богатство зависи от съвестта на всеки един от нас. Явно у тези, които поставят плакати и афиши върху дърветата, тя липсва .

Не може саморекламата да е за сметка на природата
В момента почти няма дърво по централната улица на Велинград, върху което да не е забоден плакат, некролог или обява. Наред с познатите кабърчета, вече се използват и специални машинки за забиване на метални пирони. Така поставената реклама може и да е ефективна, но от естетическа и особено от екологична гледна точка е твърде спорна. В последния документ, свързан с опазване на зеленото богатство на територията на общината, за съжаление липсва конкретен текст, забраняващ и наказващ използването на дърветата като места за поставяне на реклами, обяви, плакати и какви ли не още листовки. Но дори и да имаше, ние отдавна сме доказали на практика, че е много по-лесно да нарушаваме различни разпореди и закони, отколкото да ги спазваме. Вярно е, че всеки търси възможност да се покаже и да се саморекламира, но защо това трябва да става за нечия чужда сметка - в случая за сметка на природата, която от ден на ден унижощаваме, но и от ден на ден ни става все по-нужна?
И понеже е ясно, че не може да се уповаваме само на екосъзнанието на гражданите, общината трябва да свърши поне две неща. Първо да покаже, че има контрол и санкции, като не подминава и политическите партии и кандидати за всякакви постове, чиито предизборни плакати все още не са почистени. И второ, да определи места за поставяне на такъв род материали - европейският вариант, който е задължителен за град с претенциите за курорт.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води