Велинград - online - Предлагат първия кмет на Велинград за почетен гражданин 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Предлагат първия кмет на Велинград за почетен гражданин
Публикувано 2008-03-25 09:06:58 от Темпо

Читалище “Васил Левски” и Дружеството за защита на Родопите предлагат Тодор Ямаков да бъде посмъртно удостоен със званието “Почетен гражданин на Велинград”.
Тодор Ямаков е основният инициатор за създаването на Велинград през 1948 г. и за избора на име на новия град. Той е и първият кмет на Велинград, заемал поста от 12 април 1948 до 1 март 1949 г. По негова идея са изгражда булевард “Съединение”, той налага засаждането на първите декоративни дървета в личните дворове и по улиците на Велинград. В биографията на родения през 1903 г. в Каменица син на Иван и Иванка Ямакови се открояват и други обществено значими факти. Работи като учител в Пашово, Кръстава, Драгиново и Каменица. Професионалният му път включва още участие в ръководството на Кредитна кооперация “Зора”, в управителния съвет на Популярна банка-Лъджене, директор на “Горпром”.
Дългогодишен председател на читалището в Каменица и един от инициаторите за построяването на сегашната читалищна сграда през 1938/39 г., активен самодеец, цигулар, член на Върховния читалищен съвет. Политическата му кариера преминава през членство в РМС и БКП, антифашист, политзатворник, концлагерист, общински съветник, секретар на Градския комитет на БКП, активен общественик. Носител на ордените “Народна свобода”, “Септемвскийско въстание 1923”, “Кирил и Методий” - I степен, “Червено знаме на труда”. Предложението първият кмет на Велинград Т. Ямаков да бъде удостоен със званието “почетен гражданин” съвпада и с отбелязването на 60 години от създаването на града. То ще бъде гласувано от общинските съветници на сесията на 27 март.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай