Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Състоянието на маркировката на туристическите ма 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Състоянието на маркировката на туристическите ма
Публикувано 2008-03-25 09:08:54 от Темпо

Васил Тодев, сдружение „Байкария”:
Маркирането и опазването на маршрутите трябва да е обща грижа
През 2005 г. сдружението направи маркировка по веломаршрут с дължина 250 километра. Много бързо поставените от нас табели и указателни знаци бяха изпочупени и премахнати. Предвиждаме това лято отново да възстановим тази маркировка. През миналото лято и есента маркирахме още един маршрут в региона: Беглика - Сютка - Велинград. Финансираме тези инициативи със средства от различни донорски организации, подготвяме и проекти, по които търсим финансиране. Това е начинът. Като цяло наблюденията ми в региона са, че маркировката и за веломаршрути, и за туристически пътеки е в много лошо състояние или липсва такава. Масовата сеч за добив на дърва за огрев или за промишлени нужди са довели до разрушаването на известни още в миналото и традиционни за района туристически маршрути. Освен недобросъвестните ”туристи”, вина за унищожаването на пътеките имат и хора, занимаващи си с дърводобив. Влаченето на трупи по тези пътеки води до образуването на ерозионни бразди и до унищожаване на пътеката. Районът е туристически и от развиването на пешеходния и велотуризма могат да спечелят всички. Опазването, маркирането и съхранението на маршрутите трябва да е грижа на всички - не само на неправителствени организации като нашата, а и на туристическите дружества и на общината. Бизнесът също не трябва да остава встрани. Той трябва да помога и да дава пари, защото качествените туристически маршрути могат да бъдат част от атракциите, които се предлагат по време на почивката във Велинград и те могат да носят дивиденти.

Любка Зинкова, туристическо дружество „Острец”:
Искаме само боя и консумативи, работата и ентусиазмът от нас
През миналата година БТС ни отпусна финансови средства за възстановяване на маркировка, но за основни в региона туристически маршрути. Възобновихме такава по пътеките за хижа “Христо Смирненски”, Белмекен, възстановихме и маршрути в районите на Юндола и Света Петка. Но за по–малките маршрути в района на Велинград събираме пари откъдето и както можем. Готови сме да търсим съдействието на общината. Предстоят ни срещи с ресорни служители в администрацията. Написали сме и писмо с искане за подкрепа до Комисията по обазование и спорт към Общинския съвет. Ще напишем такова и до Комисията по туризъм. Надяваме се на разбиране и помощ, а не само на обещания. Ние не искаме много: достатъчно е да ни се предостави боя и консумативи, ентусиазмът и работата е от нас! Но най–важното, което трябва да се направи, за да тръгнат нещата наистина добре и в правилната посока, е трите туристически дружества в града да се обединим. Сега всеки сам си преследва целите по свои пътища и нямаме допирни точки, а това не е полезно за никой. Най–вече за любителите на планината, а те стават все повече и повече. Ние също обичаме гората и затова с всички сили се стремим да я опазим. В пълна сила това важи и при акциите за възстановяне на маркировка. И без много помощ и парадиране досега сме си вършели работата. Отделяме пари от собствените си пенсии, колкото и да ни е трудно, но пак си изпълняваме поставените задачи. Няма да се откажем и занапред. Имаме много идеи, сред тях са и такива за създаването на еко-пътеки и духовни пътеки - в региона има много възобновени параклиси, а те трябва да могат да бъдат видени от всички.

Новият съвет по туризъм да запретне ръкави по темата
Малко встрани от общия приоритет туризъм сякаш остава планинарството. Макар че Велинград е с традиции в пешеходния туризъм, ангажиментите за възстановяна на туристически пътеки, за освежаване и възобновяване на маркировки и за опазването им все е в сферата на добрите пожелания. Преди време се появи ново туристическо дружество, в което бизнесът намери серизно място и това събуди надежди у стари туристи-ветерани, че именно така ще се възобнови истинското туристическо дело. Но и досега желанието за обединение не се осъществява и продължава да се работи на парче. По малко, кой с каквото може. Институционалната подкрепа на местната власт липсва и то осезателно. Особено като се има предвид, че по някои от туристическите маршрути се намират исторически и културни забележителности. Тяхното опазване и показване би трябвало да е и общинско задължение. Надежда дават заявките за създаване и активиране на местния консултативен съвет по туризъм. Редно е темата за маркировката на туристическите пътеки да заеме своето заслужено място в дейността му. Защото по тези пътеки всяка година преминават хиляди любители на планината - и велинградчани, и гости, дошли отдалече точно заради срещата с Родопите.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола