Велинград - online - СПОМЕНИ ЗА ВЕЛИНГРАД: Да отворим албумите и архивите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

СПОМЕНИ ЗА ВЕЛИНГРАД: Да отворим албумите и архивите
Публикувано 2008-04-02 08:33:28 от темпо

По повод 60 години от създаването на Велинград общината, читалищата, училищата, пенсионерските клубове и културни институции от града обявиха инициативата “Спомени за Велинград”. Идеята е велинградчани, които пазят в домовете и личните си архиви интересни материали за историята на града, да ги предоставят за оформянето на един изложбен кът под наслов “Нашите спомени за Велинград”. Това могат да бъдат снимки, карти, рекламни материали, значки, пощенски марки, песни, книги, плочи и др., свързани с историята на Чепинския край. Един от хората, които от години издирват и пазят много такива исторически реликви, е председателят на читалище “Васил Левски” Никола Делиев. Поканихме го да разкаже на страниците на в. “Темпо” за своя личен архив от спомени за Велинград. Общата ни надежда е така да провокираме и други съграждани да споделят свои спомени и да покажат какво пазят от миналото на града.

“Спомени за Велинград” е прекрасна инициатива. Всеки има в дома си свои или наследени от близки хора спомени от миналото. Аз съм наследил и съхранил много такива материали от своите родители. Баща ми е бил търговец и има интересна търговска кореспонденция с пликове и марки от онова време. За родителите ми спомените са били нещо важно, те са били краеведи по призвание и затова пазим снимки на цялата фамилия. През 1965/66 г. работих като екскурзовод в общината и в музея на Вела Пеева заедно с Анета Шопова и Мито Горанов, от които възприех любовта към историята. По това време започнах да събирам картички и рекламни материали за Велинград. Историята се гради върху автентични източници за миналото. До много такива се докоснахме при списването на Енциклопедичен справочник “Чепино”: картичка от 1904 г. с изглед от село Лъджене, картина на някогашната Женска баня, първите рекламни брошури от курорта Чепино, правени от кмета Шнитер през 1936 г. Заедно с екипа, списвал първия том на справочника, преживяхме мигове на удовлетворение. Време е този първи том да се преиздаде и да се отпечати втория том. Запазил съм първата цветна рекламна брошура за Велинград от 1964/65 г., печатана в Италия на 5 езика по поръчка на тогавашния Комитет по туризъм и “Балкантурист”. Тя е съставена от община Велинград и с участието на големия радетел на Чепинския край Манол Чолев. 15 години съм бил председател на градското филателното дружество във Велинград, създадено през 1920/21 г. Като председатели аз и Недко Ковачев организирахме две филателни изложби през 1978 и 1983 г.. Пощенските марки също съхраняват част от историята на нашия край. Например уникалните марки и картата-максимум, издадени за 50 години от рождението на Николай Гяуров. Или марката и пощенският плик с първодневен печат за провеждането на кръг от Световната купа по ски-бягане на Юндола през 1981 г.
Сега Велинград е само на 60 години и заслужава да покажем на света всичко, което градът е преживял през тези години. Затова отново се обръщам към ученици, родители, баби и дядовци да отворят старите албуми, да преровят личните си архиви и библиотеки. Всеки материал за миналото на Велинград може да стане част от изложбата “Спомени за Велинград”. Много интересно ще бъде, ако успеем да издирим и да покажем и материали за проведените досега 36 години поред Празници на културата от 1972 до 2007 г. Всяко свидетелство за миналото е ценно: издирваме заедно снимки, картички с изгледи, карти, рекламни материали и дипляни, значки, книги, вестници и изрезки от публикации, песни, лични спомени, магнетофонни записи и др. Ако и вие имате такива и желаете да се включите в инициативата “Спомени за Велинград”, можете да ги предадете във всяко читалище, училище или пенсионерски клуб във Велинград.
Никола Делиев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води