Велинград - online - “Стройком” ще тегли кредит за сметосъбирачна техника 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Стройком” ще тегли кредит за сметосъбирачна техника
Публикувано 2008-04-02 08:57:39 от темпо

Представеният от общинската фирма “Стройком” отчет за 2007 г. стана повод кметът Иван Лебанов да изясни позицията на общинското ръководство за бъдещето на сметопочистването във Велинград. Казусът със сметопочистването е от години и е труден за решаване. В момента има висяща обществена поръчка, за която офертите са подавани по стария Закон за обществените поръчки (ЗОП). Единственият законосъобразен начин за излизане от ситуацията е да се проведе нова процедура, по правилата на новия ЗОП. Тъй като доста фирми проявяват интерес към този конкурс, кметът поиска да разсее съмненията: едно от условията в конкурса ще бъде дълготрайните материални активи да бъдат общински, а второто ще е да бъдат защитени работните места. В същото време кметът не спести, че велинградчани масово изразяват недоволство от чистотата на града. Вината за това не е, че “Стройком” не работи, а че няма нужната техника. Проблемите с липсващите кофи, контейнери и техника за миене са от години.
В навечерието на обявяването на нова обществена поръчка финансовото положение на “Стройком” се характеризира с печалба от 15 000 лева за 2007 г. и закупена маломерна нова техника, която не е достатъчна, тъй като от миналата година фирмата обслужва целия район. Спешно е нужна нова сметосъбирачка, а общината трябва да реши проблема със сметището, чийто капицитет ще се изчерпи до края на годината, изтъкна управителят на “Стройком” инж. Иван Бояджиев. Като цяло “Стройком” е изпълнила ангажиментите си по чистотата и озеленяването, отчете общинският контрольор на дружеството инж. Таня Гончева. Съветникът от БСП Венко Бозев постави въпросът да се намери по-ефективен принцип на отчитане на работата - не на курс, като досега, а чрез измерване на кантар, какъвто трябва да бъде закупен от общината. Съветниците дълго обсъждаха дали да дадат разрешение “Стройком” да тегли кредит от 50 000 лева за закупуване на сметосъбирачна техника. Кметът Иван Лебанов попита дали “Стройком” ще бъде конкурентноспособен при участие в обществената поръчка и дали си заслужава да се купува техника. Градът и районът се нуждаят от техника за почистване, отговори инж. Бояджиев. Повечето от ъсевтниците бяха на мнение, че Велинград трябва да посрещне туристическия сезон и празниците за 60-годишнината чист и озеленен. Те отчетоха и това, че новата процедура по ЗОП също може да бъде оспорвана пред съда и тогава общината трябва да има алтернатива кой ще чисти, докато се точат съдебни спорове. Наред с мнението на съветниците Донка Кондева изрази и мнение на гражданите: има хора, които само чакат “Стройком” да чисти, но не проявяват гражданско съзнание, цапат, хвърлят горящи отпадъци в контейнерите и не се държат като европейци.
За да не се бавят процедурите, съветниците решиха Комисията по икономика до 24 април да събере оферти от банки и да избере коя от тях е най-изгодната “Стройком” да тегли кредит до 80 000 лева. Веднага след решението на комисията управителят инж. Бояджиев ще сключи договор с избраната банка и сметосъбирачната техника има шанс да бъде купена и да заработи преди летния сезон.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай