Велинград - online - Започна досъдебно производство за падналия покрив на училище 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започна досъдебно производство за падналия покрив на училище
Публикувано 2008-04-02 09:22:25 от темпо

На 21 януари 2006 г. бе прерязана лентата след основен ремонт на СОУ “Св.св. Кирил и Методий”. Училището бе първото в общината, спечелило проект за цялостен ремонт на сградата със средства от Социалния инвестиционен фонд и стана първата обществена сграда, изцяло отговаряща на изискванията за енергийна ефективност. Ремонтът струваше 390 870 лева, от които 78 2000 лева даде Община Велинград и включваше нов покрив, външно саниране на сградата, ПВЦ дограма, ремонт на отоплителната система. За ремонта на покрива са отделени 49 000 лева. Проектанти са арх. Василева и инж. Лалев, изпълнител фирма “Билд” - Пазарджик.


Районна прокуратура - Велинград образува досъдебно производство по случая с падналата част от покрива на училище “Св. св. Кирил и Методий”, съобщи за в. “Темпо” районният прокурор Антон Стоянов. Под ръководството на прокуратурата работят дознатели от РПУ-Велинград, като случаят се разследва съвместно с всички останали служби. Ще се провери целия ремонт на училищната сграда, не само на покрива, за да се види какво е вложено, кой отговаря за проектирането, изпълнението и приемането на обекта. Техническите лица са огледали своевременно покрива, назначена е експертиза, по която работят вещи лица. Уведомена е и Окръжна прокуратура - Пазарджик.
Тежкият инцидент се случи миналия понеделник, когато по време на седмия час над 200 кв.м. от покрива се стовариха пред самия вход на училищната сграда. Истинско чудо е, че в този момент на двора не е имало хора и никой на пострада. Моментът е запечатан и на охранителните камери на училището, на които се вижда, че няма хора. Веднага на мястото дойдоха представители на община Велинград, разследващите органи и фирмата-изпълнител на ремонта “Билд” - Пазарджик. Учебните занятия за следващия ден бяха отменени и започна разчистване на двора.
Във вторник в общината кметът Иван Лебанов проведе среща с проектантите, надзора и изпълнителите на ремонта. След срещата пресконференция дадоха заместник-кметът Валентина Цветанова и главният архитект Тодор Енев. Г-жа Цветанова съобщи, че общината очаква констативен протокол от проектантите, надзора и изпълнителите с техни становища за случилото се и предложения за оправяне на покрива. Общината е поканила органите на реда да съдействат и е предоставила цялата документация по ремонта, за да се види дали има нарушения, включително злоупотреба със средства. На този етап не взимаме отношение кой не си е свършил работата, каза заместник-кметът. Причините за падането на част от покрива също ще бъдат изяснявани от компетентните органи. Мнението на г-жа Цветанова бе категорично: “Няма да кажем, че вятърът е виновен. Виновни са хора, очакваме компетентните органи да кажат кои са те и да се вземат мерки”.
На въпрос на в. “Темпо” кой е подписал за извършения ремонт, бе съобщено, че протоколът за фактическото приключване на строително-монтажните работи е с подписите на Стоян Дулев като кмет на Община Велинград, Мария Полежанска като директор на СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, фирма “Билд” като изпълнител и инспектор от Социалния инвестиционен фонд като финансиращ орган. Архитект Енев подчерта, че въпреки че фирма “Билд” печели много от обществените поръчки и задания за строителство на територията на община Велинград, това е първият подобен инцидент и няма оплаквания от фирмата по отношение безопасността на строежите.
Междувременно от “Билд” започнаха реконструкция и възстановяване на покрива, което ще бъде за тяхна сметка. През цялата седмица в сградата нямаше учебни занятия, тъй като от общината обявиха, че децата няма да тръгнат на училище, докато не бъде подписан протокол за обезопасеност на целия покрив. Това стана в петък, така че от началото на тази седмица занятията се подновяват. В петък имаше и проверка от РИ на МОН-Пазарджик, а в училището чакат становище на министъра на образованието Даниел Вълчев дали и кога пропуснатите дни ще се отучват, научихме от директорката Боряна Пендарова. Заради случая във Велинград от Регионалния инспекторат на МОН беше разпоредено да се провери състоянието на покривите на всички сгради на училища и детски градини в областта. Още преди това разпореждане община Велинград нареди на директорите да направят оглед и протокол за безопасността на покривите, като изпрати на място и технически лица. В другото голямо училище СОУ “В. Левски”, също ремонтирано наскоро по проект към СИФ, но от друга фирма-изпълнител, оглед на покрива бе направен още в деня на инцидента и не са открити основания за тревога. След инцидента училището е посетено от председателя на Общинския съвет Борис Голомехов и от председателя на комисията по обществен ред и кризисни ситуации Георги Ачев. Председателството на Общински съвет - Велинград също очаква окончателния доклад на разследващите органи, след който съветниците ще решават какви мерки могат да бъдат взети.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола