Велинград - online - Да не робуваме на страха, ранната диагноза значи спасен живот 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Да не робуваме на страха, ранната диагноза значи спасен живот
Публикувано 2008-04-08 07:22:33 от темпо

Трябва много да се говори за рака на гърдата, за да изчезне страхът от това заболяване. Това бяха първите думи от лекцията на доц. Валя Цекова от Университетска болница “Царица Йоанна” пред хората, дошли да я чуят в събота в общинския информационен център.
За битката срещу страха и стреса от диагнозата първо говори Теодора Захариева - една силна българка, която спечели уважението на всички ни с борбата си не само с тежката болест, а и с капаните и бездушието на здравната система. Тя благодари на фирма “Актавис”, която наред с община Велинград помага на инициативата за лекции и профилактични прегледи. Защото най-важното е ранното откриване на болестта, то е гаранцията за излекуване.
Ако робуваме на страха от смъртна присъда, значително усложняваме ситуацията, каза доц. Цекова. В света от рак на гърдата боледуват милиони жени. Най-много са те в развитите индустриални държави - САЩ и Западна Европа и то в градовете, където динамиката на живота и стресът си казват думата. На 100 000 жени в САЩ се падат 110 болни, в Англия - 80, в България - около 45, в Япония - 25-25 болни. Заболеваемостта от рак на гърдата в световен мащаб се увеличава непрекъснато - всяка година болните са с 1% повече. Но смъртността намалява - според изследване в САЩ и Англия за 10 години тя е паднала с 25%. Това става благодарение на усилията в две посоки: повсеместно изследване на здрави жени с метода на мамографията, при който болестта се открива в най-ранен стадий и разработването и използването на нови и ефективни лекарства. Доц. Цекова много подробно изясни рисковите фактори:
- възраст: 70% от случаите на рак на гърдата са при жени над 65 години, тъй като с остаряването в клетките на млечната жлеза се натрупват промени в гените;
- женски полови хормони: колкото повече се синтезират, толкова рискът се увеличава, като е по-голям при раждане след 35 г. и при нераждали жени;
- ранна менструация (12-13 г.) и късна менопауза (над 55 г.);
- противозачатъчни лекарства при млади момичета преди първа бременност и хормонозаместителна терапия през менопаузата, за която изледване от 2003 г. доказва, че значително увеличава риска от рак на гърдата;
- доброкачествени заболявания на млечната жлеза - няма риск при фиброкистична мастопатия, каквато се среща при всяка втора жена и при фиброаденом, но рискът е значителен при атипична хиперплазия;
- хранителни фактори: опасни са богатите на холестерол храни и наднорменото тегло, алкохолът повишава риска, а за всеобща изненада - тютюнопушенето го намалява.
- наследственост - важен фактор, рискът е по-висок, ако има болни роднини по права линия (майка, баби, лели, сестри).
Профилактиката при рака на гърдата включва няколко лекарствени препарати: витамин С (не само на таблетки, а и под формата на плодове и зеленчуци); ретиноиди, които са производни на витамин А, но са много скъпи и ги няма в България и лекарството тамоксифен, което е най-разпространетото след операция от рак на гърдата в цял свят. Проведените изследвания сочат, че тамоксифенът намалява с 46% риска, но ако ракът се появи след лечение с него, се лекува много по-трудно.
Ранната диагностика на заболяването е равна на спасяване на живота. Тя включва клиничен преглед, който обаче трябва да се прави от опитни хирурзи; цитологично или хистологично изследване; мамография и ехография. Мамографията си остава най-надеждният метод, който открива тумор с големина 3-5 мм в ранен стадий, но може да се ползва само при жени над 40 години. При жени под тази възраст се използва ехография, която обаче не открива тумори под 1-2 см. Скринингът е програма за изследване на здрави жени между 50 и 65 години. Планово те трябва да преминават през мамографско изследване един път на всеки 2 години, а ако при тях са налице предпоставки за висок риск от заболяването - по един път всяка година.
От рак на млечната жлеза страдат, макар и много по-рядко, и мъжете. Лошото е, че ако при мъжете заболяването не бъде открито рано, прогнозата не е благоприятна.
Със сигурност сред присъствалите на лекцията на доц. Цекова не остана и капчица съмнение в ползата и нуждата от профилактичните прегледи. Дано тази убеденост се предаде и на повече велинградчанки и да ги насочи към профилактичните прегледи тази седмица в Курортна поликлиника.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води