Велинград - online - ПРЯКА РЕЧ: Болницата не е сграда с дограма и терени, а работещите в нея 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ПРЯКА РЕЧ: Болницата не е сграда с дограма и терени, а работещите в нея
Публикувано 2008-04-08 07:35:37 от темпо

Всички бъдещи планове за реформа в болничния сектор от 2002 г. насам предвиждаха съкращаване на болници поради факта, че те са прекалено много за малка държава като България. Създаде се Национална здравна карта, която определи броя на лекарите и здравните заведения, базирайки се на демографски, статистически и географски данни. Според тази карта за нашия регион е предвидена ЕДНА болница.
Възниква първият въпрос: как Велинград се оказа единственият район в нашата страна, в който при очаквани рестрикции в болничния сектор, общината разреши строеж на нова болница?! Така бе заложен основният конфликт, който вълнува велинградската общественост днес.
Ще припомня, че на шумна пресконференция през 2005 г. инвеститорът и неговите подръжници заявиха, че в нашия район е възможно съществуването на две болнични здравни заведения, като медиите точно отразиха техните изявления тогава. Вече през 2008 г. се оказа: две болници не могат да съществуват на наша територия.
Вторият удивителен въпрос, който възниква в мен, запознавайки се с дебата, отразен във вестник “Темпо”, е: как една и съща цена на клиничните пътеки, която за цяла България е средно 300-400 лева (за пътеките във Вътрешно отделение), влизайки в общинската болница генерира заплати за лекарите 500 лева, а в новата частна болница ще води до доходи на персонала до 2500 лева?!
Възникват нови питания. Как е управлявана общинската болница? По какъв механизъм едни и същи пари, влизайки в частната болница, ще водят до високи заплати, а в общинската болница те някак си са се губели, за да се стигне до доходи на лекарите около 500 лева? Или сме имали много слаб мениджърски екип до този момент, или в бъдещата болница ще са финансови магьосници. И не бива да сме наивни да считаме, че някой ще налее милиони, без да очаква възвръщаемост.
Опасения имам и за регулиране на бъдещата медицинска дейност по чисто икономически принцип. Д-р Тиков заяви: “Няма да бъде върнат нито един пациент”. До тук добре. Моделът на частното здравеопазване обаче е идеално разработен в Пазарджик и можем да почерпим богат опит от там. Истината е следната: частните болници не обслужват тежко и спешно болните - те се насочват и лекуват в областната болница. Като обяснението е много просто: печалба в здравеопазването има само в по-леките случаи, тъй като разходите при тях са минимални. Това мое опасение се потвърждава и от изказването на д-р Тиков пред лекари от болницата, когато той заяви: “Спешната помощ е държавна структура и няма да е приоритет на бъдещото здравно заведение”?!!? Искам само да напомня, че над 40% от пациентите във Вътрешно отделение се приемат през Спешната помощ. Лесно е да се направи справка - колко пациенти са приети в болница “Здраве” Пазарджик между 24.00 и 6.00 часа? Никой не е против частните инвестиции в здравеопазването и добър пример за това е закупуването на скенера - придобивка, която ползваме всички. Опасенията идват от прозиращата некоректност в изявленията и действията на споменатите по-горе инвеститори, защото буди притеснение за техните бъдещи намерения.
Необходим е широк обществен дебат. И нека не забравяме, че Болницата като институция не е нова сграда с алуминиева дограма и няколко декара земя около нея, а работещите в нея хора, които са истинските носители на ценза и морала на професията. Защото за добрия лекар, който е такъв по призвание, няма никакво значение къде ще работи.
д-р Георги Личев

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води