Велинград - online - ЕС дава пари, проектите закъсняват 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ЕС дава пари, проектите закъсняват
Публикувано 2008-04-08 07:39:28 от темпо

Консултантската фирма “Финсис” организира и проведе съвместно с община Велинград семинар, посветен на актуалните възможности за привличане на безвъзмездно финансиране от еврофондовете. На откриването на семинара кметът Иван Лебанов благодари на управителя “Финсис” Никола Христович за това, че фирмата се е отзовала да проведе обучението безвъзмездно.
В залата на Информационния център за малък и среден бизнес се събраха представители на общински администрации, частния бизнес и неправителствения сектор от Велинград, Батак, Брацигово и Ракитово. Те изслушаха лекцията на доктора по икономика Никола Христович, който изчерпателно изясни възможностите за кандидатстване по седемте оперативни програми на ЕС, програмата за развитие на селските райони и програмата за развитие на рибовъдството и аквакултурите. Г-н Христович подчерта, че условията за привличане на средства са сложни, а има и голяма конкуренция. В България корупцията не е повече, отколкото в другите страни - думите си гостът подкрепи с пример от Португалия, където фермери са представяли при преброяването едни и същи овце и са принудили ЕС да започне да маркира преброените животни със синя боя.
Смущаващо малко да проектите, подадени от 11-те общини в Пазарджишка област, по оперативна програма “Регионално развитие”. На практика проект има единствено Брацигово, а проблемите по отношение на регионалното развитие са огромни.
Лекторът наблегна на възможностите, които предоставя най-мощната програма, която е наследник на САПАРД и разполага със средства, колкото всички други - Програмата за развитие на селските общини. С изключение на община Пазарджик, всички останали общини от областта са селски и това е в техен плюс, тъй като Програмата за развитие на селските райони има 6 пъти повече пари от САПАРД. В същото време условията са по-леки от тези по САПАРД, тъй като програмата отпуска авансово 20% от средствата по проекта срещу банкова гаранция. Въпрос на иницативност от страна на общините, бизнеса и неправителствения сектор е да се преборят за отпуснатите ни от ЕС 900 милиона евро за развитие на туризма в селските райони. Същата инициативност е разковничето за успех и по останалите оперативни програми на ЕС - факт, който бавно, но сигурно започваме да осъзнаваме.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води