Велинград - online - Пералнята до “Власа” раздели Каменица 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пералнята до “Власа” раздели Каменица
Публикувано 2008-04-08 07:50:38 от темпо

Обществената пералня до извора “Власа” раздели общественото мнение. В община Велинград са внесени две подписки от граждани: едната настоява пералнята да бъде запазена, а другата е в подкрепа на идеята пералнята до “Власа” да бъде затворена и да се премести на друго място.
Събирането на подписките генерира напрежение, лични нападки и слухове. Затова потърсихме съществуващите към момента факти. В момента пералнята е разположена в отделен парцел от 265 кв.м. Тя е построена преди повече от 50 години, не е била и до днес не е узаконена - няма нужните строителни книжа, няма акт 16, няма разрешително за водоползване от извор “Власа” и де факто никой не заплаща водата, която се използва за пране. Басейнова дирекция - Пловдив неколкократно от 2004 г. насам прави проверки и пише предупредителни писма на общината за нарушение на санитарно-хигиенните норми, като по закон имуществената санкция е в огромен размер: от 10 000 до 25 000 лева. Съществуването на пералнята е свързано не само с нейното узаконяване, а и с предложението на това място да се строи хотел. Предложението е от “Терма-Вел” ООД - търговско дружество с 25% общинско участие, собственик на плажа в кв. Каменица. Като управител на “Терма-Вел” ООД Георги Банев е внесъл през февруари 2008 г. предложение до общината за премахване на пералнята, разчистване на терена и привеждане на района около извора “Власа” в съответствие със санитарно-охранителните норми. Дружеството е готово да извърши това за своя сметка и също за своя сметка да изгради нова пералня върху общински терен в кв. Каменица, предложен от общината.
Предлага още за сметка на “Терма-Вел” и на основание редовни строителни книжа да изгради питеен павилион до извора “Власа”, който да се оформи архитектурно и естетически и да улеснява велинградчани и туристите при наливането на минерална вода. Достъпът до извора “Власа” по стълбичките откъм бул. “Съединение” и по алеята от страната на ул. “Гоце Делчев” ще бъде свободен за всички граждани, от хотела до извора е предвиден сервитут от 6 метра, обясни за в. “Темпо” г-н Банев. Относно опасенията, че бъдещият хотел ще черпи големи количества от топлата минерална вода, Г. Банев посочи, че 600 грама/секунда от водата на “Власа” са напълно достатъчни за басейна и СПА-центъра. За отопление ще се ползва само температурата на водата, а и при сегашните високи цени на минералната вода никой не би могъл да си позволи да ползва по-големи количества. От “Терма-Вел” предлагат на общината освободеният от пералнята терен от 265 кв.м. да се преотреди от публична в частна общинска собственост. Останалият общински терен в санитарно-охранителната зона около извора и зелената площ около него да остане публична общинска собственост. Имотът от 265 кв.м. да се присъедини към имота на “Терма-Вел”, като общият парцел се преотреди за “За хотел, ресторант, плувен басейн и атракционни заведения”. При апортирането на парцела от 265 кв.м. в дружеството дружественият дял на община Велинград да се вдигне от 25% на 30%. Освен това общината да получи като обезщетение част от бъдещия хотел с обща разгърната застроена площ 900 кв.м. Общинската част от хотелската сграда се планира да е самостоятелно тяло в югоизточната част, на ул. “Гоце Делчев”. От дружеството предлагат вариант общината да няма съсобственост в общите сгради и върху терена с частната “Селена Тур” ООД, която е другият съдружник в “Терма-Вел”.
“Убеден съм, че горните предложения, ако бъдат приети, ще решат многогодишния проблем с незаконната пералня, ще задоволят в по-голяма степен обществените нужди от нова пералня и питеен павилион, както и ще подобрят чистотата и екстериора около минералния плаж. Съществуващото положение не съответства на амбициите ни да сме национален, международен курорт и СПА столица.”, пише в предложението си Георги Банев.
До момента предложението не е внесено за обсъждане в Общинския съвет. На последната сесия през март кметът Иван Лебанов каза, че при наличието на подписка и жалби срещу закриването на пералнята, е най-добре в кв. Каменица да бъде организирано обществено обсъждане по проблема. Подготовката за такова общо събрание, на което да се чуят различните позиции, вече е в ход и се очаква да бъде насрочена дата за обсъждането.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България