Велинград - online - Как се става професионалист 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Как се става професионалист
Публикувано 2008-04-15 08:14:31 от темпо

Над 220 участници от 38 професионални училища от България се бориха за титлите “Най-добър млад готвач, хлебар, сладкар, сервитьор и барман”. Националното състезание се състоя в Хасково и за него се класираха и представители на Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов” Велинград. Самото класиране за участие е голям успех, тъй като състезателите преминават през три тежки регионални кръга. Възпитаниците на ПГИТ “Ал. Константинов” успяваха да се преборят с конкуренцията и печелейки челни места, да се класират за участие в националния кръг в категориите хлебар, сладкар, барман и готвач след много добро представяне на учениците Лилия Бричева, Айше Юрукова и Стоил Тонев. Досега националното състезание в Хасково се организираше от Асоциацията на ресторантьорите и хотериерите. От тази година със задачата се зае Министерството на образованието и науката. Лично министър Даниел Вълчев, пременен с тениска “Аз обичам матурите” и “въоръжен” със сладкарска шпатула откри състезанието и се включи в украсяването на огромна торта, също посветена на предстоящите зрелостни изпити. “Представянето ни на националното състезание ми дава основание да дам много висока оценка за професионалното образование в нашето училище”, каза г-жа Т. Ланджова, помощник-директор в ПГИТ “Ал. Константинов”. Фактите подкрепят дадената висока оценка. Най-радващият от тях е спечеленото трето място в състезанието за най-добър хлебар от Атанаска Палийска с преподавател Сийка Цопанова. До нейната купа се нареждат отлично представилите се Анна Грашкина, хлебарство с учител Елена Узунова; Тодорка Тодорова, барман с учител Дафинка Кожухарова, Емилия Тончева, готварство с учител Валя Сейменова. “Всички показахме, че сме научени да работим в екип, да използваме продуктите рационално, да оформяме масата естетически”, оббощи г-жа Т. Ланджова, която бе ръководител на тима в Хасково. А за нивото на състезанието е показателно участието на топ-готвачите Манчев и Андре Токев.
Освен с професионализъм, велинградчани печелят огромен зрителски интерес в Хасково и с подредбата на масата. Тя е изцяло подчинена на местната традиция за Великден - писани с восък яйца, много зеленина, грабващи погледа и създаващи настроение кокошки и петли. За спомен от масата на ПГИТ “Ал. Константинов” министър Вълчев си тръгва с кошница писани яйца.
На 14 април възпитаници на ПГИТ “Ал. Константинов”, водени от директора Ал. Табаков, пътуват за Хисаря, където всяка година се организира “Кулинарна фиеста” между училищата от градове с минерални извори. А на 5 юни, Спасовден и ден на хляба, им предстои поредното национално състезание в Хасково. Натоварена програма, но само така се създават професионалисти.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай