Велинград - online - Амулети и талисмани с магическата сила на Кръста 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Амулети и талисмани с магическата сила на Кръста
Публикувано 2008-04-15 08:21:14 от темпо

На 10 април в голямата зала на Историческия музей директорът Снежана Велева откри авторска изложба-базар “Амулети и талисмани” на етнографа от “Етъра” ст.н.с.доктор по история Ангел Гоев. Това е второто гостуване на Ангел Гоев в нашия град. Първото бе през 1999 г. в рамките на велинградските Празници на културата.
По думите на Снежана Велева Ангел Гоев е “най-добрият етнограф сред магьосниците и най-вещият магьосник сред етнографите”. На откриването присъстваха зам.-председателят на Общинския съвет Венцислав Елинчин и главен специалист “Култура” Веселина Велева-Златева. Ангел Гоев сподели, че колекция от амулети и талисмани е под заглавието “Кръстът”, защото кръстът е символ, маркиращ центъра на света откакто съществува човекът. Кръстът е символ на четирите посоки на света и има две значения: на великия Бог Небе - баща и на великата Земя - майката. Етнологът разказа, че народната шевица също е символ-защита и се прави като в основата й е кръстният знак, при това в три цвята: червен - цвят на кръвта, която е символ на живота; син - цветът на небето и зелен - символ на зараждащия се нов живот. Кръстът символизира дуализма на света в неговия съюз на противоположностите. За алхимиците кръстът е символ на четирите елемента - въздух, земя, вода и огън. Амулетите са два вида - за хора, животни, растения и ниви, както и за къщата, която в българската народна традиция винаги е била “крепост за българина”. Ангел Гоев сподели, че амулетите и талисманите се правят само от около 40 вида дърво, а има и забранени дървета за правенето им като бора и ракитата. И още трябва да се знае, че всеки амулет и талисман е уникален, защото традицията повелява никога да не бъде повтарян, тъй като той има магическа сила да прогонва зли сили, духове, зловредни погледи и помисли, уроки, болести, магии, неблагополучия, демонични и митологични същества.
Според народните вярвания талисманът за къщата може да се постави само на три места. Най-добре е на стената срещу входната врата, от дясно на огнището или на източната стена в стаята. Вярва се, че в него се вселява домашният дух-покровител.
Изложбата-базар “Кръстът” ще бъде в голямата зала на Историческия музей до средата на месец май. Както каза Снежана Велева: “Езичество и християнство намериха в нашия Исторически музей пресечната си точка”. За читателите на в. “Темпо” ст.н.с.докторът по история, етнологът Ангел Гоев пожела: ”Нека Доброто да ви съпътства през цялата година и нека всяка година Великден ви носи винаги Доброта”.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води