Велинград - online - От Велико Търново до Велинград, за да изпишеш великденско яйце 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

От Велико Търново до Велинград, за да изпишеш великденско яйце
Публикувано 2008-04-15 08:34:06 от темпо

Работилницата за писани великденски яйца към Историческия музей посрещна интересен гост на 10 април. Една дама дойде от Велико Търново във Велинград, за да учи техниките на писаните с восък великденски яйца. ”Желанието ми да усвоя старите техники и да ги предам на младите ме доведе във вашия град и музей. При нас не е известна тази техника на писане на яйца с восък”, обясни тя. Пътуването до Велинград си избрала като своеобразен подарък за своя рожден ден.
Името на тази жена е Надежда Лазарова и както тя сподели, цели 37 години е работила мъжка професия - строителен техник. Името й е свързано със строежите в Девня, Враца, Велико Търново, но както каза г-жа Лазарова “вътрешната потребност да творя, да направя опит да открия и съхраня старите традиции за ръкоделие и плетене със совалка и на една кука и да ги предам на идните поколения беше многа силна. Тази потребност, а може би и женското в мен ме накараха да осъзная, че само направеното от ръцете на жената запазва любовта и силата на един дом. На ръчното изработване гледам не само като увлекателно занимание, а и като непреходна традиция, предавана от поколение на поколение. Защото тя, традицията, е вечният стремеж на човека към прекрасното.”
Г-жа Лазарова разбрала, че великденското яйце може да бъде “изписано” с дантела, плетена със совалка. Такова яйце тя носеше със себе си, защото с направеното иска да доставя радост на хората, които обичат и ценят българското и имат усет към красивото.
Надежда Лазарова си тръгна от нашия град, научила техниката за писане на великденски яйца с восък. Спокойна, че традицията ще запази рода български и възхитена, че тук децата, нашето бъдеще, изучават и се обучават в традиционните техники на писане на великденски яйца с восък.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай