Велинград - online - Среща на три изкуства 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Среща на три изкуства
Публикувано 2008-04-22 11:52:32 от темпо

На 14 април в директорът на Историческия музей Снежана Велева откри традиционната изложба на великденски писани яйца. Новото тази година бе, че освен писаните яйца на Василка Арсенова-Христоскова, Светла Ракшиева, Даниела Цопанова, Павлинка Ангелова, Маргарита Гергева, Елена Драева, Гера герасимова и дарените писани яйца от Словакия и Историческия музей в Ихтиман, в залата бяха експонирани творби на велинградски художници: картини по библейски сюжети на Заварин Веселинов и икони на Атанас Фурнаджиев. Многобройната публика се убеди в оценката на г-жа Велева, че се получи нещо много хубаво, че стана добра среща на три вида изкуства - живопис, иконопис и яйцепис, че сме свидетели на една традиционна изложба с нетрадиционен поглед.
Уредникът на градската художествена галерия Бранко Манушев представи двамата художници, припомняйки, че Заварин Веселинов е млад живописец и график с много големи успехи. След изложбите в Париж, Русия, Боянската църква, след изографисването на параклисите край Велинград, той представя и своите творби с библейски сюжети. Атанас Фурнаджиев, който е добре познат на велинградчани със своите картини, днес поднася истински вълнуваща изненада с иконите си.
Етнографът на Историческия музей Георги Куманов оцени учатничките в петата изложба на писани яйца като майсторки на образи, съхранили традицията и прибавили, сътворили нови неща.
На изложбата присъстваха и зам.-кметът на общината Ангел Даскалов, зам.-председателят на Общинския съвет Венцислав Елинчин и главен специалист “Култура” Веселина Велева-Златева. Всички гости отпиха по глътка вино и опитаха от питката, която по традиция съпровожда откриването на всяка изложба в музея.
Най-радващото е, че тази година интересът към изложбата е много голям. През седмицата на нашите яйца, икони и картини се дивиха туристи от Франция, които отнесоха със себе си експонати за спомен от България. В навечерието на Великден има и огромен медиен интерес, като след предаванията на “Хоризонт” ще гледаме репортажи за майсторките на писаните яйца от Чепинско по няколко национални телевизии.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола