Велинград - online - “Инвалид” е синоним на стоицизъм 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Инвалид” е синоним на стоицизъм
Публикувано 2008-04-22 11:57:56 от темпо

Обществената организация “Зорница”, в която членуват 354 човека с увреждания от Велинград, проведе годишното си отчетно събрание на 18 април. Вместо с доклади, събранието започна с изпълнения на любимата на всички инвалиди група “Пей, сърце”. Г-жа Величка Делиева даде начало на мини-концерта с думите: “Днес думата “инвалид” трябва да звучи гордо, защото тя е символ на стоицизъм, а преди Великден да напомним, че истинската християнска любов изпитва този, който е изпитал и истински голляма болка”. Прозвучаха и стихове на поетесата Боряна Стаева, която е член на “Зорница”. С едноминутно мълчание бе почетена паметта на починалите през последната година близо 30 членове на съюза.
Гости на събранието бяха председателят на Общинския съвет Борис Голомехов, Мария Байкова и Елисавета Минкова от “Социлано подпомагане”, Емилия Катошева от Центъра за социална рехабилитация. Г-н Голомехов приветства хората с увреждания със ставане на крака като знак на почит към героизма, с който те успяват всекидневно да се борят с несгодите. Той обеща подкрепата на местния парламент за “Зорница”.
В подробен отчетен доклад за едногодишния период председателката на “Зорница” Катя Славова сподели надеждите на инвалидите, свързани с първата година на членство в ЕС и разочарованията от разминаването между обещанията и реалните инерция и безразличие на институциите. Наше право е да искаме държавата да се съобразява с нас, да получим свободен достъп и равен шанс, подчерта тя.
Основен проблем пред “Зорница” през годината бе борбата за нов клуб, където да има условия да се събират повече хора. В края на август 2007 г. тогавашният Общински съвет гласува организацията да получи общинското помещение, наето от Пощенска банка на ул. “Ал. Стамболийски”. Но първо освобождаването на помещението се забави, а след това изборният период отложи във времето и належащия ремонт. Г-жа Славова пожела поне до края на май общината да приключи с ремонта и новият клуб да отвори врати за хората с увреждания. Преместването ще е показател за отношението на местната власт към нас, считат инвалидите. Трябва да се ускори и откриването на фронт-офис на партерния етаж в сградата на “В. Горанов”, за да се улесни достъпът на хората с увреждания до дирекция “Социално подпомагане”. Общината е разработила проект за достъп с рампа до читалище “Отец Паисий” и външен асансьор до библиотеката. Другият вече спечелен проект е за откриване на работно място за млад инвалид в бъдещия клуб, за което благодарности получи зам.-кметът А. Даскалов. Благодарности прозвучаха и за директора на ДДС “Алабак” инж. Гено Пеев, тъй като са осигурени възможности инвалидите да получават дърва за огрев с предимство. От услугата през 2007 г. са се възползвали 120 човека, а сега заявките вече са 160.
Нерешен и нерешим остава проблемът с обществения транспорт за инвалиди. Велинград продължава да е единственият град, в който те не ползват никакви облекчения. Въпросът е обсъден на среща с кмета Иван Лебанов, но за момента решение няма. Г-жа Славова подчерта, че новото общинско ръководство е засвидетелствало истинска съпричастност към хората с увреждания на техния празник 3 декември, за чиято организация благодари и на многото спонсори.
Средната възраст на членовете на “Зорница” е 57 години. За младежкия дух на организацията свидетелства богатата културна програма, срещите, екскурзиите, новите приятелства. Дано да се сбъдне и пожеланието от припева на “Песента на инвалида” в изпълнение на “Пей, сърце”: “Дай, Боже, дай, наште болки и тревоги днес да имат край!”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води