Велинград - online - Общината търси помощ от охранители за незаконните сметища 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината търси помощ от охранители за незаконните сметища
Публикувано 2008-04-22 11:59:29 от темпо

Проверка на общината миналата седмица установи, че във Велинград има най-малко 16 нерегламентирани сметища, на които са изхвърлени строителни отпадъци. Цифрата съобщи зам.-кметът Исмет Бабучи на 14 април на среща с представители на охранителни фирми и РПУ. Тримата зам.-кметове В. Цветанова, А. Даскалов и И. Бабучи се обърнаха към охранителните фирми с апел да помагат, за да се спре постоянното изхвърляне на боклуци от страна на недобросъвестни граждани.
Даден бе пример с ул. “Никола Вапцаров” около жп-линията в Чепино, която е била основно почистена от “Стройком”, но два дни по-късно отново са се появили незаконни сметища. Костадин Ачев, шеф на охранителна фирма, потвърди, че и тхните наблюдения са, че по ул. “Н. Вапцаров” късно вечер след 22 часа се изхвърлят отпадъци, включително гюбре. Не изхвърлят боклуци само постоянно набедените роми, а всякакви граждани, подчерта В. Цветанова.
Желанието да се справи с проблема и волята за това, декларирани от страна на общинарите, се сблъскаха с познатите от практиката проблеми. Първият от тях е, че охранителните, дори и да видят нарушител, нямат право да го задържат, нито да му съставят акт.
Вторият проблем е свързан с липсата на сметище за строителни отпадъци и земна маса. Те не могат да се депонират на градското сметище, а посочването в строителните разрешителни на фирмите сметище на ул. “Драгиче” в Каменица отдавна е запълнено. Така че общината от една страна иска да въведе ред в изхвърлянето на строителните отпадъци, но от друга не е осигурено сметище за тях.
Трети проблем е липсата на точен регламент, по който да си партнират общината и охранителните фирми. Костадин Тортев го формулира така: “Нека да не слагаме каруцата пред коня. Едно е волята да се справим с проблема, друго е всичко документално да е изрядно”. Той предложи общината да обяви малка обществена поръчка и да избере охранителна фирма, която да поеме задачата, знаейки срещу какви пари ще го прави. Другото предложение, дошло от К. Ачев, беше градът да се районира и всяка от фирмите да отговаря за определен район. Решението на този въпрос се чака от юристите на общината и когато те проучат законовите възможности, ще предложим точен регламент, обяви зам.-кметът В. Цветанова.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола