Велинград - online - Смениха стария герб с нова емблема 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Смениха стария герб с нова емблема
Публикувано 2008-04-29 09:06:52 от темпо

“Мис Абир” е позирала за женската фигура С 22 гласа “за” и аплодисменти съветниците приеха предложената от техния колега Борис Костов нова емблема на Велинград (в решението е записано “емблема”, а не герб).
Това стана след обсъждане в залата, преди което Снежана Велева предложи точката да бъде отложена, за да си каже думата и велинградската общественост. По настояване на Екатерина Каферинова съветниците оставиха точката в дневния ред.
Г-н Костов, който изработи емблемата безвъзмездно, заяви, че нейната подготовка е отнела повече от половин година. Изработена е по законите на хералдиката с щит и надшлемник. С аргумента, че колкото е по-опростена, толкова е по-силна, той предложи да бъде избран предпочитания от него вариант без дръвчето.
Дни преди сесията пред Комисията по туризъм г-н Костов разказа, че за женската фигура е позирала “Мис Абир” г-ца Бояджиева. Той защити и избрания от него текст “Извор на здраве и красота”, тъй като девизът “Велинград - благословен и вечен” бил копиран от други общини. Борис Костов сподели огорчението си, че не чувства топлота в отношението на общината към своята работа, но и гордостта си, че това ще е една от най-хубавите емблеми в България.
При обсъждането на двата предложени варианта в комисията по образование и култура мненията са се разделили. На сесията се случи същото. Кметът Иван Лебанов каза, че по-добрият вариант е този с дръвчето, защото горите са част от богатството на Велинград. Този вариант подкрепи и Ек. Каферинова, защото е близък до утвърдения в съзнанието на велинградчани стар герб. На обратното мнение бе Златко Златанов, според когото вариантът без дръвчето има повече стил и тежест. Тома Пачалов благодари на Борис Костов за труда и предложи вариантите да стигнат до обществеността и да се вземе решение след по-широко обсъждане. Идеята му не бе приета от повечето съветници с мотив, че са избрани, за да взимат решения и да носят отговорност.
В крайна сметка бе приет вариантът с дръвче, като текстът на девиза ще бъде познатият ни “Велинград - благословен и вечен”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола