Велинград - online - Двадесет години по-късно: Общината си върна символа на Велинград - Клептуза 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Двадесет години по-късно: Общината си върна символа на Велинград - Клептуза
Публикувано 2008-04-29 09:11:45 от темпо

20 години бяха необходими на община Велинград, за да си върне собствеността върху емблемата и символа на курорта - Клептуза. Голямата и дълго чакана новина стана факт на 23 април. На официална церемония пред езерото Клептуза областният управител Ангел Чолаков прочете своята заповед, с която прехвърля собствеността върху 25 870 кв.м. и прилежащите им масивни сгради от държавата на община Велинград.
Кметът Иван Лебанов се обърна към областния управител с “Уважаеми приятелю на Велинград”, подчертавайки личната заслуга на Ангел Чолаков за това Клептуза да се върне на общината. Г-н Лебанов определи деня като паметен, тъй като Клептуза е една светиня и символ, който винаги е бил неразривно свързан с Велинград. Кметът каза още, че по различни причини през годините Клептуза като емблема на курорта е бил занемарен, но общината ще му върне достойния облик. Няма да продаваме и няма да подаряваме, Клептуза ще остане общинска собственост, бе категоричен Иван Лебанов.
В присъствието на цялото ръководство на общината, председателя и заместник-председателя на Общинския съвет Борис Голомехов и Тома Пачалов, на почти всички служители в Общинска администрация бе прочетен благодарствен адрес от велинградчани до областния управител Ангел Чолаков. В писмото се казва, че така се връща самочувствието и гордостта на велинградчани кати жители на град с уникален облик и ще ще бъде направено всичко необходимо за възстановяване и облагородяване на Клептуза, за да стане той отново любимо място за отдих и разходка.
Поздравителен адрес бе отправен и към директора на Държавна дивечовъдна станция “Алабак” инж. Гено Пеев. Кметът на общината Иван Лебанов благодари на г-н Пеев за проявеното разбиране и съдействие, тъй като връщането на собствеността върху Клептуза бе невъзможно без горските власти да се откажат от своите претенции върху обекта. Вие сте истински велинградчанин и Велинград ще се гордее с хора като вас, пише кметът до инж. Пеев, който не присъстваше на тържеството.
Областният управител Ангел Чолаков изтъкна, че това е справедливост, която трябваше да е факт по-рано. Той припомни, че това бе едно от предизборните обещания на Иван Лебанов и кметът е хвърлил много сили, за да бъде осъществено. Бъдещето на Клептуза е да се превърне в един от най-силните атракциони на СПА-столицата Велинград, а на по-късен етап по пътя към Сърница могат да бъдат създадени още много атракции за туристите. Община Велинград да не жали сили, средства и време за Клептуза, пожела губернаторът.
Според заповедта на областния управител се отписват като недвижима държавна собственост части от два урегулирани поземлени имота с обща площ 25 870 кв.м. и прилежащите им масивни сгради. Заповедта е с дата 7 април 2008 г., а на 22 април т.г. кметът Иван Лебанов е подписал акта за общинска собственост на Клептуза и той е вписан в съда.
Така 20 години след прословутото решение 49 от 1988 г. на тогавашния Градски народен съвет на Велинград, с което се стартира съвместна дейност между общината и Ловно стопанство “Чепино”, Клептуза отново е общинска собственост. С аргумента, че обектите са изградени със собствени средства на с. Чепино и по-късно на Велинград, 20 години преминаха в административни и съдебни опити общината да си върне собствеността върху символа на града. 23 април 2008 г. наистина ще остане паметна дата: Клептуза отново е на община Велинград.
Елена Баева Историята в дати: 1933 г. - със средства на бившата селска община Чепино е построено първото езеро на Клептуза. В края на 30-те години, отново със собствени средства и труд на населението от Чепино, е построен и първият ресторант “Клептуза”, който представлява постройка с лятна градина и павилион-бюфет. Паркът около извора Клептуза е общинска собственост още от началото на 20 век, тъй като е част от общинската гора. 1962 г. - построен е ресторант “Езерото” със средства на Градски народен съвет - Велинград и Окръжен народен съвет - Пазарджик. Двата ресторанта са реконструирани и обединени в един обект. 1988 г. - ГНС - Велинград взима решение 49, с което поставя началото на съвместна дейност между общината и Ловно стопанство “Чепино”, което взима двата ресторанта да ги стопанисва. Идеята е ловното стопанство да предлага дивечово месо и риба, за да привлича клиенти. Най-спорният момент е прехвърлянето на двата ресторанта от уставния капитал на общинското “Обществено хранене” в уставния капитал на Горското стопанство - Велинград, за което има издадени фактури. Именно тези фактури и споровете около тях години наред спъваха връщането на собствеността, като в крайна сметка Върховният касационен съд реши, че с тях не е извършено прехвърляне на собственост. след 1989 г. - веднага след промените започва битката на общината за възстановяване на собствеността върху Клептуза. Кметът Владо Стоенчев в началото на 90-те години прави опит да издаде акт за общинска собственост, но горските власти не предават обекта на общината. През 1998 г. кметът Георги Аврамов иска Клептуза да се извади от активите на Горското стопанство и да се предаде на общината като негов собственик. Искането стига и до вицепремиера Евгений Бакърджиев през 1999 г., но отново удря на камък. През 2004 г. кметът Стоян Дулев също изпраща две писма с такова искане, но пак без резултат. Развръзката е с дата 22 април 2008 г., когато след заповед на областния управител Ангел Чолаков кметът Иван Лебанов подписва акт за общинска собственост на Клептуза.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай