Велинград - online - Днес разделението е между политиците и хората 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Днес разделението е между политиците и хората
Публикувано 2008-05-06 11:04:56 от темпо

“Това ми остана от политиката” - с тези думи Панайот Ляков подари на редакцията на в. “Темпо” своята монография “Партиите - компетентни или “мъртви”. Бившият депутат от СДС и ДСБ в 38-то и 39-то Народно събрание бе на почивка във Велинград. Вече не е член на ДСБ, след като напусна партията в навечерието на парламентарните избори през 2005 г. и гледа към политиката от позицията на “доктор”. След завършената магистърска степен по специалността “Наука, организация и управление” в Нов български университет вече е д-р Панайот Ляков.
Монографията “Партиите - компетентни или мъртви” е есенцията от неговата докторска дисертация. Основната й теза е, че партиите са организации. В българския си вариант тези организации са бавно развиващи се, изостанали, с йерархична структура, неизползващи съвременни модели, без организационна култура. Това е причината да не са лидери в обществото, да са в днешното си окаяно състояние и постоянно да губят доверие. От тук идва и разривът с бизнеса, който използва западните модели за организация на своята дейност, а партиите отказват да го правят и България се управлява от некомпетентни политици. В книгата заляга 10-годишно изследване на двете десни партии СДС и ДСБ, а голямото разочарование на автора е, че ДСБ не използва теоретичните резултати в практиката си и така се е превърнало в СДС-2.
Днешното състояние на политически живот в страната д-р Ляков определя като трагично заради отчайващата липса на компетентност в комуникацията и лидерството и заради пълния хаос в политическото говорене. За да се прескочи това състояние на партиите, трябва да се случат 3 неща: децентрализация на властта, нова организационна култура, граждански контрол и участие в управлението. Вместо това партиите предпочитат да използват съвети от хора, материално заинтересовани и поради това недостатъчно обективни и компетентни.
Според П. Ляков днес има жестоко разделение, но не между десни и леви, а между политиците и хората, между “ние, тук долу” и “те, там горе”. Липсата на силна опозиция кара хората да възприемат политиците като едно цяло, като псевдоелит и корумпирана общност, която се стреми да остане във властта с цената на всичко.
А коментарът му за последните правителствени промени е, че много по-важно беше да се направят структурни промени. На третата година от мандата си Сергей Станишев трябва да научи аксиомата, че без доверие не може да се прави политика. “Ще докретат до парламентарните избори, но нещата няма да се променят” - това пък е прогнозата на д-р Ляков.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай