Велинград - online - На Острец се въздига бъдещата църква “Свети Георги” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На Острец се въздига бъдещата църква “Свети Георги”
Публикувано 2008-05-06 11:21:30 от темпо

На връх Острец, на надморска височина 1378 метра, издига снага бъдещата църква “Свети Георги”. Точно преди една година, на празничния 6 май - Гергьовден, бяха положени основите на храма. Идеята е на инициативен комитет от Държавната дивечовъдна станция “Алабак” - хора ентусиасти, които вече имат богат опит от създаването на параклисите “Свети Никола” в местността Никульова църква и на “Свети Илия” на Елин връх.
За краткото време от една година на Острец е направено изключително много. Всичко е плод на дарения и на личен безвъзмезден труд, научихме от инж. д-р Гено Пеев, директор на ДДС “Алабак”. В последното се убеждаваме на място: в почивния за цяла България 2 май работници от Горското са на Острец и довършват навесите за туристите, които ще са очаквани гости на тазгодишния празник на свети Георги на 6 май. Най-хубавото в случая е, че българи християни и българи мохамедани работят заедно - така, както по нашия край от векове е било при строителството на храмове.
Градежът на църквата “Свети Георги” напредва бързо. Той е дело на Георги Стоянов, който е майстор-каменоделец. Камъните са от съществувалите преди векове на това свято място параклис и манастир. Всеки камък минава през ръцете на майстора, на когото помагат също работници от ДДС “Алабак”. Благодарение на умелата зидария и на използваните стари материали църквата носи неповторимия отпечатък на история, на минало, на старина; носи много от духа на онова време, когато Острец е бил дом на монаси.
Проектът на църковната сграда е направен от арх. Терзиева, а конструкциите от инж. Жана Пеева. От миналата година горският път е разширен и по него се стига до самия Острец - това пък е приносът на сина на Гено Пеев, помогнал с труд и техника. Близо до върха с цената на много работа вече е докарана вода и има импровизирана чешма.
До корпуса на църквата е планирана камбанария с височина 15 метра. Тя ще завършва с висок 1.5 метра християнски кръст.
И точно тук е мястото да поставим въпроса, който задават всички помагащи за изграждането на храма: какво стана с парите, събрани за кръст на Острец преди години? Тогава идеята на върха да се издигне висок 30 метра кръст накара стотици велинградчани да дарят средства. Тази идея така и не се осъществи. Но на Острец кръст и църква ще има и е редно дарените пари да се използват по предназначение и да подпомогнат настоящето благородно начинание.
Догодина на 6 май на връх Острец ще бъде осветена църквата “Свети Георги” - думите и обещанието са на инж. Гено Пеев. За да се случи това, всеки един от нас би могъл да помогне.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води