Велинград - online - Велинград влезе на картата на термалните градове в Европа 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинград влезе на картата на термалните градове в Европа
Публикувано 2008-05-13 17:49:03 от темпо

СПА-столицата на България Велинград получи своето място редом с големите европейски курорти с минерални води Карлови Вари, Баден-Баден, Аквитерми, Пиестани, Ватрберг, Бат, Будапеща. Всички те издадоха първия брой на списание и туристически гид на термалните градове, които ще се разпространяват от СПА-асоциациите на 10 страни в Европа.
Това е поредният резултат от работата на проекта “Termae Europae”, по който Агенцията за регионално развитие/Център за бизнес и информация - Велинград работи вече втора година. Проектът се финансира от Европейската комисия, за да се съхрани, развие и популяризира културното наследство на градовете с термални извори в Европа. Към него е сформиран и научен комитет, в който от наша страна участва етнологът от Историческия музей Георги Куманов.
През миналата седмица Живко Милушев, изпълнителен директор на АРР/ЦБИ и Георги Куманов бяха на поредната среща по проекта. Тя се проведе в чешкия балнеоложки курорт Карлови Вари, чиято световна известност се гради от векове. 51-хилядният курорт посреща годишно 2 милиона туристи от цял свят. В последните години около 40% от гостите са от Русия, а броят на лекувалите се тук българи е символичен - само 144.
Освен новото списание и гид, на срещата в Карлови Вари бе представена и фото-изложба на градовете, включени в проекта “Thermae Europae”. Изложбата е замислена като пътуваща и от Чехия ще отиде в Пиещани, Словакия. През октомври тази година ще я видим във Велинград, откъдето ще отпътува за Аквитерми, Италия. Целта е културата на термалните градове да бъде представена в различни части на Европа, а изложбата е и атрактивна реклама за градовете-участници.
Една от най-значимите новини от срещата в Карлови Вари е предложението на Италия за създаване на Асоциация на историческите термални градове в Европа. То ще бъде представено пред Европейския съюз в Брюксел от италианското министерство на културата. Ако такава асоциация получи “благословията” на ЕС, то участието на Велинград в нея ще бъде истински комплимент и огромен шанс за курорта.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола