Велинград - online - Археологическото чудо “Храмът на Кибела” гостува в музея 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Археологическото чудо “Храмът на Кибела” гостува в музея
Публикувано 2008-05-20 08:29:15 от темпо

В навечерието на 18 май - Международния ден на музеите, велинградският Исторически музей с пълното съдействие на общината и Историческия музей в Балчик откри изложбата “Храмът на Кибела”. Директорката на музея Снежана Велева представи изложбата с думите: ”Храмът на Кибела” от Балчик е едно феноменално, изключително и уникално разкритие. За нас е чест,че Историческият музей в Балчик ни гласува доверие и ни даде тази изложба. Изказвам своята благодарност на археолога Асен Салкин, без чието съдействие тази изложба би била невъзможна, както и без пълното съдействие на нашата Община”.
Преподавателят по история и граматика на старогръцкия език в СУ ”Св.Климент Охридски” Николай Шаранков, натоварен с разчитането на надписите от разкопките сподели, че храмът на Кибела - Майката на Боговете, е открит случайно. През пролетта на 2007 г. при строеж на хотел в центъра на Балчик машините попадат на напълно запазения храм. Работата по разкопките продължава и тази година, като се откриват все нови и нови неща.
Кибела е богиня на планините в мала Азия, но тъй като древният Дионисополис - градът на Дионисий, днешен Балчик, има нужда от богиня-закрилница на морето, тя става Кибела Понтийска (понт - море и по-точно Черно море). Храмът е от III в.пр.Хр. и е съществувал до IV в.след Христа. Всичко, събирано в него през тези 7 века, е запазено. Храмът е бил своеобразно хранилище на архива на града. Така се знае, че в античен Балчик главният жрец на храма е избиран на мандатен принцип - всяка година нов. И още нещо от архива на Дионисополис: главният жрец, заемайки този пост, даващ му власт и могъщество, е бил длъжен да организира за своя сметка големия празник на богинята Кибела (някъде около 28 март), празниците на всеки първи ден от месеца и всички други празници. Накратко: в античността тези, на които хората давали могъщество и власт, не са получавали възнаграждения, а те самите са давали от своето имане, защото са управници - за разлика от днес. Николай Шаранков обяви, че досега са открити 26 надписа и с тях обектът “Храмът на Кибела” е на първо място не само в България, но и в света по брой открити надписи.
На откриването на изложбата присъстваха зам-председателите на Общинския съвет Екатерина Каферинова и Тома Пачалов, общинският съветник Венко Бозев и директор “Образование, култура и вероизповедания” Недялка Стефанова. Изложбата откри зам.-кметът на общината Валентина Цветанова с думите: “Удоволствие е за мен да бъда на тази изложба. Благодаря на музейните работници, на Снежана Велева, на Историческия музей в Балчик за доверието и оказаната ни чест и обещам, че ръководството на община Велинград ще подкрепя Историческия музей не само морално, но и финансово”.Тя предаде поздравите на кмета Лебанов и своите във връзка с Международния ден на музеите 18 май.
Изключително интересната експозиция “Храмът на Кибела” велинградчани и гостите на курорта могат да видят в Историческия музей до средата на юни.
Веска Божкова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай