Велинград - online - ДАНС проверява ислямската фондация "Вяра" 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ДАНС проверява ислямската фондация "Вяра"
Публикувано 2008-05-28 19:57:53 от темпо

Фондацията разпространява идеите на уахабизма в Родопите
Фондация “Вяра” е юридическо лице, създадено с решение на Софийски градски съд на 16.07.2002 г. по фирмено дело № 6281/2002 г. и със съдалище София, район Подуене, ж.к. “Левски”.
Председател на фондацията е българският гражданин Али Ибрахим Ходжа, роден и живущ в село Аврамово, община Якоруда. Същият е имам в джамията във Велинград. Членове на фондацията са Муса Исмаил Дурлу от село Бел камен, община Якоруда и Ахмед Хасан Ахмед от с. Аврамово.
При самото създаване на фондацията не са спазени изискванията на чл. 133 а от Закона за лицата и семейството. Поради тази причина и поради извършваната от фондацията дейност, несъответствата на заложените в нейния устав цели, Софийската градска прокуратура е предявила иск по реда на ГПК за нейното прекратяване.
Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС) проверява дейността на фондация “Вяра”, която през последните години се явява основен проводник на нетрадиционни идеи и на арабския тип ислям сред българските мюсюлмани. Членовете на фондацията и техните близки подръжници разпространяват и проповядват идеология, близка до течението “салафизъм” и крайно радикалното течение “уахабизъм”, което е съпроводено с процеси на разделение, верска ненавист и омраза и поява на конфликти сред мюсюлманската общност, която в България традиционно изповядва сунитско-ханефитски ислям. С тези си действия се създават реални предпоставки за поява на социално напрежение и радикални нагласи, които могат да застрашат етно-религиозния мир в страната.
Членовете на фондацията са завършили висше духовно образование в Саудитска Арабия и поддържат тесни контакти с определен кръг саудитски граждани, които финансират и определят насоките на дейността на фондацията. Финансирането не се извършва по официалния банков път и това създава липса на публичност и контрол относно размера, произхода и предназначението на предоставяните финансови средства. Поради изложените факти на 21 май 2008 г. служители на ДАНС, съвместно с униформени служители на полицията, призоваха членовете на фондацията и техни роднини, с които бяха проведени профилактични беседи. На лицата са съставени предупредителни протоколи за неизвършване на дейност, застрашаваща националната сигурност по смисъла на чл. 108, 164 и 165 от Наказателния кодекс на Република България.
Информация от ДАНС

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола