Велинград - online - Питам: а къде са изворите?! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Питам: а къде са изворите?!
Публикувано 2008-05-31 15:35:55 от темпо

Време е за реклама, за много реклама на нашия град, особено сега, когато и де юре сме част от европейското семейство.
В този смисъл инициативата за определяне кои са седемте чудеса на Чепинско е повече от навременна. Но какво наричаме, какво определяме като чудо?
Според тълкуването, че това е нещо неповторимо, сътворено от природата или човешките ръце, истинските чудеса на Велинград са три: езерото “Клептуза” с вечната тайна на своя извор, пещерата “Лепеница” със съхранените биологични видове и неразкритите си тайни и на първо място топлите минерални извори - този невероятен дар от Твореца и природата, от който ние, гражданите на Велинград, доброволно и някак си без съпротива се отказахме.
Какво имам предвид? Това са пресъхналите, обвиняващи и сякаш проклинащи чучури на топлите чешми, с които всяка улица на нашия град се гордееше. Чешмите, които нито през турско, нито през Третото българско царство, нито през периода на социализма никой не си позволи да спре. Досега. В това число и дарявали живот и здраве през вековете извори. И тук се обръщам с молба към кмета: г-н Лебанов, направете нужното, та и днешният велинградчанин и гостът му да се ползват от този дар, даден ни безплатно от природата, за доброто и славата на нашия град.
На последната сесия Общинският съвет гласува емблема на града (сякаш моят град е едно училище!), на която пише “Извор на здраве и красота” и аз питам: Къде са изворите, господа съветници-народни избраници? Знам, че веднага ще ми бъде отговорено, че всички, които ползват минералната вода, имат разрешение от министерството. Добре, но аз пак питам: Тая вода министерството ли я е създало, та раздава “индулгенции” за оправдаване на грехове и деяния? А хората, заслепени от алчност и жаждата за пари, пари, пари забравиха, че са човеци. Макар по-важното да е, че са забравили простата житейска истина, че на този свят всичко се плаща!
И припомням думите на Свети Павел: “Помни, човече, ти Нищо няма да вземеш от тази земя, защото Нищо не си донесъл”.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай