Велинград - online - 5 юни - Световен ден на околната среда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

5 юни - Световен ден на околната среда
Публикувано 2008-06-03 15:14:47 от темпо

5 юни е Световен ден на околната среда. Тази година Европейската комисия определи за мото на Зелената седмица “Имаме само един дом - планетата Земя! Да я пазим чиста!” и апелира да се обърне особено внимание на проблема с управлението на отпадъци по цял свят. От своя страна Програмата на ООН за околната среда издигна девиза “Да променим вредните навици! Да намалим вредните емисии на въглероден диоксид!”. За да спрат промените в климата, ООН настоява всеки от нас да направи подходящия избор, който щади природата. Другият призив на ООН е да увеличаваме с общи усилия горското богатство, защото по такъв начин ще намалеят емисиите на парниковите газове.
Винаги такива инициативи като ден и седмица на околната среда са съпътствани от “дежурни мероприятия” - конкурси, срещи, засаждане на дръвчета и др. Но има и хора, за които грижата за природата съвсем не е кампанийна, а просто част от тяхното мислене и поведение:
Хвала на такива хора!
Тази седмица Серафим Костов (Софи) и Александър Ташев почистиха чешмата над “Кисловодск”. Двамата сами се хванаха и за една сутрин направиха това, за което плачеше природата и възмущаваше всички минаващи по маршрута истински туристи.
Гледката около чешмата беше потресаваща: огромно бунище от изхвърлени дюшеци и всякаква домашна покъщина. Гледка, потресла и група чужденци, които преди дни снимали бунището с видеокамера - да покажат “красотата” на България, като се завърнат в своите държави. Гледка, която не е от вчера, но явно не успява да трогне онези, които сме свикнали да наричаме “отговорните органи”.
Сега край чешмата е чисто, но въпросът е докога. Според гражданите от близкия квартал на това място трябва да бъде поставен контейнер и отпадъците поне да се хвърлят в него.
Хвала на Серафим Костов и Ангел Ташев! И дано уважим труда им, като пазим природата чиста!
Темпо

Не можем да дишаме с пари
Една индианска поговорка гласи: “Когато отсeчeм последното дърво, когато пресушим последния извор и когато отровим последната река, ще разберем, че не можем да дишаме, да пием и да се храним с пари”.
Нека отделим само една минута от ежедневието си, за да се замислим върху тази поговорка. Преди да решим дали да унищожим който и да било от прекрасните велинградски паркове, нека се замислим какво ще оставим след себе си -райска зеленина и прохлада или асфалтови площи и бетонни постройки. За сравнение можем да погледнем как постъпват управите и гражданите на световно известните балнео и СПА центрове - Карлови Вари, Баден Баден или Кисловодск.
За всеки град, който има претенциите да се нарича “СПА център”, всяка една зелена територия е извор на чист въздух, прохлада и приятни емоции.
Нека помислим и за хората, които ще живеят в този град след нас и дано им оставим поне това, което сме заварили от предците ни - един прекрасен оазис, богат на зеленина и свежест.
Васил Тодев, гражданин и председател на Сдружение “Байкария”, работещ за превръщането на Велинград в национален център за планинско колоездене

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води