Велинград - online - 5 юни - Световен ден на околната среда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

5 юни - Световен ден на околната среда
Публикувано 2008-06-03 15:14:47 от темпо

5 юни е Световен ден на околната среда. Тази година Европейската комисия определи за мото на Зелената седмица “Имаме само един дом - планетата Земя! Да я пазим чиста!” и апелира да се обърне особено внимание на проблема с управлението на отпадъци по цял свят. От своя страна Програмата на ООН за околната среда издигна девиза “Да променим вредните навици! Да намалим вредните емисии на въглероден диоксид!”. За да спрат промените в климата, ООН настоява всеки от нас да направи подходящия избор, който щади природата. Другият призив на ООН е да увеличаваме с общи усилия горското богатство, защото по такъв начин ще намалеят емисиите на парниковите газове.
Винаги такива инициативи като ден и седмица на околната среда са съпътствани от “дежурни мероприятия” - конкурси, срещи, засаждане на дръвчета и др. Но има и хора, за които грижата за природата съвсем не е кампанийна, а просто част от тяхното мислене и поведение:
Хвала на такива хора!
Тази седмица Серафим Костов (Софи) и Александър Ташев почистиха чешмата над “Кисловодск”. Двамата сами се хванаха и за една сутрин направиха това, за което плачеше природата и възмущаваше всички минаващи по маршрута истински туристи.
Гледката около чешмата беше потресаваща: огромно бунище от изхвърлени дюшеци и всякаква домашна покъщина. Гледка, потресла и група чужденци, които преди дни снимали бунището с видеокамера - да покажат “красотата” на България, като се завърнат в своите държави. Гледка, която не е от вчера, но явно не успява да трогне онези, които сме свикнали да наричаме “отговорните органи”.
Сега край чешмата е чисто, но въпросът е докога. Според гражданите от близкия квартал на това място трябва да бъде поставен контейнер и отпадъците поне да се хвърлят в него.
Хвала на Серафим Костов и Ангел Ташев! И дано уважим труда им, като пазим природата чиста!
Темпо

Не можем да дишаме с пари
Една индианска поговорка гласи: “Когато отсeчeм последното дърво, когато пресушим последния извор и когато отровим последната река, ще разберем, че не можем да дишаме, да пием и да се храним с пари”.
Нека отделим само една минута от ежедневието си, за да се замислим върху тази поговорка. Преди да решим дали да унищожим който и да било от прекрасните велинградски паркове, нека се замислим какво ще оставим след себе си -райска зеленина и прохлада или асфалтови площи и бетонни постройки. За сравнение можем да погледнем как постъпват управите и гражданите на световно известните балнео и СПА центрове - Карлови Вари, Баден Баден или Кисловодск.
За всеки град, който има претенциите да се нарича “СПА център”, всяка една зелена територия е извор на чист въздух, прохлада и приятни емоции.
Нека помислим и за хората, които ще живеят в този град след нас и дано им оставим поне това, което сме заварили от предците ни - един прекрасен оазис, богат на зеленина и свежест.
Васил Тодев, гражданин и председател на Сдружение “Байкария”, работещ за превръщането на Велинград в национален център за планинско колоездене

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води