Велинград - online - За герба и емблемата на града 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

За герба и емблемата на града
Публикувано 2008-06-03 15:21:43 от темпо

Считам, че решението на Общинския съвет за приемане на емблема на града е прибързано и недостатъчно обмислено. Самият факт, че в началото задачата беше поставена за приемане на герб, от какъвто се нуждае градът, а гербът се превръща в емблема, е достатъчен аргумент. При емблемата не е необходимо да се спазват хералдическите правила. Обикновено практиката при такива случаи е да се направи задание за герба, да се обяви конкурс и да се даде необходимото време за изработване на проекти и тяхното последващо обсъждане от обществеността. За целта е необходимо и участие на хора, вещи в тази материя. Не мисля, че тази необходима практика е спазена в случая. Освен това не е ясно какво е искал възлагателят.
Защо “емблема”? Ние имахме герб и то не лош. Той можеше да се усъвършенства. Съвсем едностранчив е и текстът. Обикновено емблеми си правят предприятие, учреждение, училища... Емблеми имат и модерните леки коли.
Безспорно тази емблема има художествени качества и по мое мнение отговаря отчасти на хералдичните изисквания. Тя може да бъде един хубав знак на един курортно туристически и балнеолечебен комплекс или на многозвезден СПА хотел.
Историята е отбелязала, че бившите села, съставляващи града ни, имат многовековна история. Хората, живели в тях, са преживявали страховити изпитания, които ние дори не можем да си представим. Преминавали са през физическа и духовна смърт. Борбата за оцеляване, за запазване на своята идентичност, нечовешкият труд, надеждата, че утре ще ги има, са били постоянни техни спътници.Затуй нас сега ни има и умуваме какъв символ да има града ни. Това в емблемата (герба) липсва. В нея не можем да видим миналото и настоящето. Липсва непокорният дух, а бъдещето, както е изобразено, ми се вижда сладникаво.
В емблемата не фигурира трудът, двигателят на човешкото развитие. Не се харесва на някои зъбчатото колело. То може да се замени с друг хералдичен символ. Нека управляващите на града не си правят илюзии, че бъдещето на града е само туризма и балнеолечението. Последните 7-8 десетилетия и животът го потвърди.
Не бива да забравяме трагичния факт, че по-голямата част от елитните висококвалифицирани работници, инженерно-технични и научни кадри и цели семейства хукнаха по пустата чужбина и вече едва ли ще се върнат. Тях само “красота и здраве” едва ли ще ги удоволетвори. Не е тайна, че градът започна да намалява своя брой.
Може да се предложат много идеи и проекти, които да отговарят на хералдичните изисквания, но гербът трябва да бъде ВЕЛИНГРАДСКИ.
Предлага на Общинския съвет да отмени решението си за емблемата и да назначи процедура за герб, с който ние, велинградчани, да се гордеем.
Георги Пашов, председател на “Дружество за защита на Родопите”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води