Велинград - online - Съветниците прекръстиха емблемата на герб 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Съветниците прекръстиха емблемата на герб
Публикувано 2008-06-10 09:10:29 от темпо

В края на април тази година Общинският съвет прие емблема на Велинград, чийто проект бе дарение от съветника от Зелена България Борис Костов. На сесията на 6 юни емблемата бе прекръстена на герб и бе прието неговото цветово, графично и текстово оформление.
Единствено Снежана Велева се опита да стопира приемането на такова решение, изтъквайки пред колегите си, че вместо да признаят сторената през април грешка, сега те я задълбочават. Тя прочете експертни оценки на специалисти и професори от Съюза на българските художници и Българското хералдическо дружество. Експертите са единодушни, че проектът на Борис Костов не е съобразен с хералдическите изисквания и не може да изпълнява функциите на герб, а само на емблема или знак. Гербът на Велинград трябва да бъде възложен чрез конкурс, а двата съюза са готови да предоставят експертна помощ. “Мой дълг е да ви запозная с мнението на специалистите, решението е ваше”, каза Снежана Велева.
“Наша грешка е, че приехме емблема, но това не означава, че емблемата не може да е и герб” - това пък бе логиката на председателя на комисията по култура Венко Бозев, който сам призна, че познанията си по хералдика е почерпил от интернет. Според г-н Бозев не може професорите еднозначно да оценяват и въпреки че е вярно, че проектът на Б. Костов не отговаря на всички изисквания, той отразява новата визия на Велинград и освен това е дарен безплатно, а един конкурс бе изисквал време и пари.
“Не може да се подчиняваме на хералдиката от преди векове, това е мое право”, бе мнението на Борис Костов. Негативните оценки на експертите са продиктувани от комерсиални причини, няма да намерите творец или лекар, който да се произнесе положително и без завист за колега, смята Б. Костов.
“Истинският въпрос не е емблема или герб, а кой ще го прави!”, подчерта Екатерина Каферинова, според която дебатът не прави чест на съветниците и трябва да се извинят на г-н Костов. Тя се върна към паметника на Николай Гяуров и попита “Като избрахме величия да го правят, къде е паметникът и колко струва?”.
Въпросът бе окачествен от Снежана Велева като обида към големия скулптор Владимир Гиновски. Направеният от него бюст на Николай Гяуров от дълго време стои в бронзолеярната в София и чака община Велинград да го постави, платените пари са 10 000 лева за Вл. Гиновски и 12 000 лева за бронзолеярната. Очаква се откриването на паметника да даде старт на празниците за 60-годишнината на Велинград и да бъде извършено лично от президента Г. Първанов, обясни Сн. Велева. Тя още веднъж призова съветниците да се вслушат в мнението на специалистите, за да не стават за смях.
“Злоба и завист ще ни залее всички”, каза Златко Златанов, а кметът Иван Лебанов сподели усещането си, че винаги се противопоставяме на доброто дело. Така в края на емоционалния дебат голямо мнозинство съветници измениха старото си решение и емблемата стана на герб.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола