Велинград - online - Общината ще прави обществено обсъждане за хотел до “Власа” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Общината ще прави обществено обсъждане за хотел до “Власа”
Публикувано 2008-06-10 09:19:48 от темпо

Решението дали “Терма-Вел” да строи четиризвезден хотел в непосредствена близост до извора “Власа” ще бъде взето след като общината направи обществено обсъждане. На сесията си на 6 юни съветниците задължиха кмета да организира такова обсъждане по законовия ред. Припомняме, че на 21 май в читалището в Каменица имаше обществено обсъждане по същата тема, но то бе по покана на управителя на “Терма-Вел” Георги Банев, а не на общината.
Темата е изключително актуална за каменчани най-вече заради съдбата на лековитата вода от извора “Власа”. Хората проявиха много търпение и настойчивост, а и натрупаха доста гняв и възмущение, идвайки в голямата зала на общината на провалилите се заседания на 27 май и 4 юни и дочаквайки най-после провеждането на сесия на 6 юни.
На 6 юни се чуха двете основни тези, които ще се борят за надмощие и на предстоящото обществено обсъждане. Г-н Г. Табаков, който бе сред най-активните участници и на обсъждането на 21 май, настоя да бъдат направени хидрогеоложки проучвания дали на това място може да бъде построена сграда и дали има опасност в резултат на строителството водата от “Власа” да изчезне. Той изтъкна, че минералните извори на Велинград са нефта на България и поиска да се изготви проект за рационалното използване на всички минерални води в общината.
Обратната теза защити Б. Скендеров, според когото на мястото на сегашната “язва” трябва да се направи нещо модерно и европейско. Той напомни на съкварталците си, че първоначално са правили подписки против басейна на Г. Банев, но после техните къщи са се напълнили с туристи. В същия дух бе и изказването от името на група младежи от Каменица, които поискаха повече работни места и възможности за развитие, а не на квартала да се гледа като на “стария град”. Не искаме никакви хотели, водата е дар Божи и трябва да остане за народа, а не за частни лица, опонираха много от по-възрастните жителите на квартала.
Георги Банев взе думата, за да увери хората, че чешмата ще остане общинска собственост, към нея ще има подходи от всички страни и ползването на водата ще бъде както и досега напълно безплатно. Не трябва да се притеснявате за водата, няколко пъти повтори той, но бе категоричен, че пералнята е незаконна и срещу нея има ред забранителни писма, вещаещи сериозни глоби за общината. Исканият хидрогеоложки доклад може да се направи при наличие на разрешително за проектиране, каза бъдещият инвеститор.
Повече разяснения по всички повдигнати теми ще има на общественото обсъждане, каза кметът Иван Лебанов. Според него трябва да се мисли в три посоки: да се отчете историческата стойност на пералнята, да се отчете социалния момент без противопоставяне по етнически или възрастов признак и да се изчисли икономическия ефект.
По искане на присъстващите г-н Лебанов обяви, че общественото обсъждане ще се проведе в Каменица.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай