Велинград - online - Имахме привилегията първи да видим експонати от храма на Кибела 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Имахме привилегията първи да видим експонати от храма на Кибела
Публикувано 2008-06-17 14:22:33 от Темпо

На 12 юни Снежана Велева, директор на Историческия музей, закри гостуващата от Балчик изложба “Храма на Кибела”. Това стана в присъствието на директора на Историческия музей в Балчик Радослава Енчева и археолозите от Историческия музей във Варна, работещи на разкопките, Игор Лазаренко и Елина Мирчева. Сред гостите, изпълнили голямата зала на музея, имаше представители и от Ракитово.
Археологът Игор Лазаренко сподели за най-новите открития на разкопките, по които е работено през цялата пролет на 2008 г. Той определи археологическия обект “Храма на Кибела” като един от най-добре запазените езически храмове в България и за това е толкова уникален. Имаме един комплекс добре запазен като архитектура и с добре запазени преносими експонати с датировка първата четвърт на III век.
По думите на археолога храмът се намира на приблизително 300 м. от морето, а предверието му е с дължина 13 м., ширина 9 м. и дебелина на зидовете от 80 см. до 1 м. Храмът е на дълбочина 6 м. под сегашното ниво на Балчик. Античният град е останал под пръст от 3 до 6 м. Вероятно храмът е бил ударен от мощна морска вълна, предизвикала свлачище, което го е покрило.
При разкопките през пролетта са открити жертвеникът на профаните - така се наричали хората, които са почитали богинята-майка Кибела, но не са били посветени в мистериите и затова не са били допускани до сакралните части на храма. Намерени са две статуи на Афродита и много други, които нямат глави и не може да се определи на кого са, но за сметка на това е намерена една “глава” вероятно на бога на морето Посейдон. Интересното при намерените експонати е, че всички мраморни изображение са били оцветени, като някои от боите са запазени и до днес. Открит е и фриз с 10 женски фигурки - подобен досега е бил открит само в Хърватска. Сред интересните открития са два паметника на Херакъл и един надграбен паметник на юноша, дарен от баща си на майката на боговете Кибела. Открита е и дарена от император Дициний сребърна статуя. Към първооткритите 26 надписа се прибавят и още няколко, 5-6 декрета и един от 212 г., представляващ имената на колегията на храма. Много от намерените неща се оказали дарения на имоти извън храма (поземлени имоти, сгради и работилници).
Закривайки презентацията за храма на богинята майка Кибела, г-жа Радослава Енчева каза: “Велинград е привилегирован, защото е първият град, чийто исторически музей прави изложба с тези находки. В столицата на Европа Брюксел в момента имаме изложба, но само от фотоси.”
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България