Велинград - online - Кметът Иван Лебанов:Взимат ни гори и води - не знаем! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Кметът Иван Лебанов:Взимат ни гори и води - не знаем!
Публикувано 2008-06-17 14:44:09 от Темпо

Сделките с гори и земи на Юндола бяха най-парливата тема на срещата, организирана на 9 юни от БСП с председателя на Комисията по земеделие и гори в Народното събрание Васил Калинов и Корнелия Нинова (бивш зам.-министър на икономиката, сега в управителното тяло на “Булгартабак”). Срещата бе в рамките на разяснителната кампания, която БСП води в цялата страна. Във Велинград веднага след като изслушаха словата на гостите за светлите перспективи за пенсии, заплати, данъци, здравеопазване, от залата заваляха въпроси: за заграбената земя под оранжериите, за горите на Симеон, за неизплатените на общината пари от концесии и ползване на минералните води, за заменените и раздадени земи на Юндола.
Васил Калинов успокои актива на БСП, че за дадените два пъти гори на Симеон Сакскобургготски се води съдебна процедура и те ще бъдат върнати на държавата. Но не можа да внесе успокоение по темата за горите на Юндола, повдигната от Никола Делиев. Г-н Делиев посочи, че 29 дка на Юндола са заменени за 29 дка в село Реброво, област Видин. Че земя на пъпа на Юндола е дадена за 100 лева квадратния метър на човек, който имал 5-годишен договор за ползване. Че на юг от Зимния сезон е сключена сделка за 100 дка исконни общински земи. Депутатът В. Калинов попита дали е станала замяната за 141 дка земя на Юндола и когато получи утвърдителен отговор от кмета Лебанов, не прикри възмущението си: “Възмутен съм! Тези 141 дка трябваше да се дадат за общински нужди! Знам на кого са дадени.” Конкретно име не бе споменато, но кметът Иван Лебанов подсказа: “Местен патриот превзе 141 дка на Юндола!”. Кметът каза, че се чувства липсата на синхрон между министерствата и общините и даде пример, че във Велинград не знаем на кого и какви разрешителни за ползване на минералните води се дават, а общинските бани, чешми и плаж остават без вода. Думите му “Взимат ни земи и води - не знаем!” бяха аплодирани от залата.
Най-много критики прозвучаха по адрес на Министерството на земеделието. Георги Пашов каза: “Ако коалицията беше бетон, слабости нямаше да има. Работата в Министерството на земеделието мирише, но не смеем да пипаме там!”.
Васил Калинов се опита да тушира напрежението, разяснявайки, че в горите се стремят да не заменят кон за кокошка. Правените в момента замени са по силата на закона. Депутатът припомни, че преди 3 г. е внесъл изцяло нов закон за горите, но той се минира с политически еквилибристики. Все пак Държавната агенция по горите се състоя, сега предстои втората стъпка, но има пречки от икономическо, политическо и личностно естество, призна той.
Г-н Калинов пое два ангажимента пред аудиторията: лично да провери скандала със 141 дка на Юндола и да лобира в такива случаи да се иска позицията на съответната община. Остава да очакваме повече яснота и прозрачност около сделката, за която във Велинград досега се говореше само под сурдинка.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай