Велинград - online - Градинката се подготвя да приюти паметника на Николай Гяуров 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Градинката се подготвя да приюти паметника на Николай Гяуров
Публикувано 2008-07-01 09:47:28 от темпо

Градинката пред сградата на общината се променя и мнозина велинградчани задават въпроса какво се прави и строи. Както в. “Темпо” неведнъж информира, на това място ще бъде поставен бюст-паметник на световноизвестния оперен певец, родения и отраснал във Велинград Николай Гяуров.
За дата на откриване на паметника е определена 5 юли - празника на Велинград и начало на тържествата по случай 60-годишния юбилей. Президентът Георги Първанов прие поканата да бъде патрон на празника на Велинград и се очаква той лично да открие паметника на Николай Гяуров.
В момента се извършва оформяне на парково пространство, за да бъде поставен бюст-паметникът. Проектът за оформянето му е дело на архитект Николай Тулешков. Арх. Тулешков е доктор, старши научен сътрудник в Института по архитектура, автор на повече от 250 проекта на обществени и жилищни сгради в страната, включително и във Велинград, където има къща.
Автор на бюст-паметника на Николай Гяуров е добре познатият на велинградчани скулптор Владимир Гиновски. Големият творец е автор на повече от 50 монументални произведения. Емблематични сред тях са паметниците на братята Кирил и Методий пред входа на Народната библиотека в София, Рим и Мурманск, на Христо Ботев във Враца, на Васил Левски в Унгария и САЩ. Владимир Гиновски е изваял бюст на друг голям български глас, покорил световните сцени - Борис Христов. Негов е бюст-паметникът на Александър Занков - скулптора, чието дело е паметникът на загиналите войници пред църквата в Лъджене.
Когато след смъртта на Николай Гяуров на 2 юни 2004 г. проходи идеята в родния му град да бъде издигнат паметник, Владимир Гиновски я прегърна с огромно желание. В интервю за в. “Темпо” от август 2007 г. той сподели, че голямото му желание е паметникът на Гяуров да бъде открит за отбелязването на първата година от неговата кончина. По ред причини - главно административни, поставянето на статуята се забави с години. Когато през 2007 г. показахме снимки на готовия бюст-паметник, който стои в бронзолеярната в София, тогавашната общинска управа каза, че няма възможност да се направи пространственото оформление и да се постави паметникът. Ситуацията се промени, когато буквално дни след избирането на новия кмет Иван Лебанов, намиращата се от години в градинката скулптура “Очакване” на пазарджишкия творец В. Минеков бе брутално бутната от неизвестни и досега вандали. С помощта на “Стройком” тя бе преместена в съседната градинка и предвиденото място за паметника на Гяуров бе освободено.
Сега най-после изграждането на новото пространствено решение започна и на 5 юли велинградчани и гостите на курорта ще очакват да видят бюст-паметника на Николай Гяуров на достойно място в родния му град.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води