Велинград - online - Класацията на училищата според резултатите от матурите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Класацията на училищата според резултатите от матурите
Публикувано 2008-07-08 09:18:23 от темпо

Матурите отминаха, завършилите средно образование вече са в треска за кандидат-студентските изпити. Но крайните резултати от зрелостните изпити са обект на внимателни анализи сред учители, родители и ученици във Велинград. Защото оценките от матурата са оценка за съответното училище и преподавател, за нивото на обучение и перспективите пред завършващите. Тези оценки влияят и върху избора на учебно заведение, който мнозина правят точно сега.
Най-показателни са резултатите от матурата по български език и литература, защото на нея се явяват задължително, а не по избор, всички ученици и така се оценява общото ниво. Според официално публикуваните от Министерството на образованието данни класацията на училищата във Велинград на матурата по литература води СОУ “Васил Левски” с резултат “Много добър 5.05”. На второ и трето място с минимална разлика са Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Ал. Константинов” с резултат “Много добър 4.49” и СОУ “Св. св. Кирил и Методий” с резултат “Много добър 4.48”. На четвърто място е Професионалната гимназия по горско стопанство “Христо Ботев” - “Добър 4.32” и на пето място Професионалната гимназия по дървообработване “Иван Вазов” с общ резултат “Добър 3.67”.
Във Велинград най-масова сред матурите по избор беше тази по география и икономика. И тук в класацията води СОУ “В. Левски” с резултат “Много добър 5.12”. Следват СОУ “Св.св. Кирил и Методий” - “Много добър 4.94”, ПГД “Ив. Вазов” - “Добър 4.38”, ПГГС “Хр. Ботев” - “Добър 4.23”, ПГИТ “Ал. Константинов” - “Добър 4.07”.
Втората предпочетена от зрелостниците матура бе по математика, където бяха постигнати особено високи резултати. Класацията: първо място СОУ “В. Левски” - “Отличен 5.77”, второ място ПГИТ “Ал. Константинов” - “Отличен 5.72”, трето място ПГД “Ив. Вазов” - “Отличен 5.58”, четвърто място СОУ “Св. св. Кирил и Методий” - “Много добър 5.34”, пето място ПГГС “Хр. Ботев” - “Много добър 4.52”.
Зрелостниците на СОУ “Васил Левски” са постигнали най-високи оценки на матурите по български език, география, математика и история, с което училището се утвърждава на лидерското място във Велинград. Учениците на СОУ “Св.св. Кирил и Методий” водят в класацията по английски език и по биология, а на ПГИТ “Ал. Константинов” по химия.
Важно е да се отбележи, че на някои от матурите по избор броят на явилите се е малък и затова не може да бъде единствен и точен критерий за цялото ниво на обучение.
Извън официалните данни участвали в матурите зрелостници в неофициални разговори разказаха и подробности “от кухнята”. Всеобщо е признанието, че повечето не са писали за “Шибил”, защото изобщо не познават разказа на Йовков. Коментира се и твърде либералната атмосфера по отношение на контрола по време на изпитите. Но като цяло завършилите са доволни как първи преминаха през изпитанието, наречено матура.
Темпо

Класация на училищата във Велинград
Матура “Български език и литература”
№ Училище Брой Резултат
1. СОУ “В. Левски” 76 5.05
2. ПГИТ “Ал. Константинов” 121 4.49
3. СОУ “Св.св. Кирил и Методий” 79 4.48
4. ПГГС “Хр. Ботев” 96 4.32
5. ПГД “Ив. Вазов” 63 3.67

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води