Велинград - online - Два параклиса се стягат за Илинден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Два параклиса се стягат за Илинден
Публикувано 2008-07-15 17:01:13 от Темпо

Седмица преди 20 юли, Илинден, двата параклиса в района на Велинград, които носят името на свети Илия, се стягат за празника.
На 12 юли голяма група ентусиасти от Държавна дивечовъдна станция “Алабак”, гражданския инициативен комитет “Да поработим за Велинград”, туристическите дружества, сдружение “Славяни” и любители на природата заминаха за новия параклис на Елин връх. Транспортът бе осигурен от общината и ДДС “Алабак”. След часове работа районът около параклиса е основно почистен, направен е нов детски кът, поставени са табела “Свети Илия” и знаци за тоалетни, които ще бъдат изградени. В ход е работата по оформянето на още един кът с маси и пейки. Параклисът също е основно почистен, а над него вече гордо се вее българското знаме.
“Свети Илия” очаква гости на курбана на 20 юли, но е важно да се напомни риска от възникване на горски пожари. При пристигането си на върха в събота групата е намерила на просеката незагасен огън, вероятно оставен от туристи предната вечер, което крие големи опасности. Всички места за палене на огън в района на параклиса са оградени и трябва да се спазват правилата, за да не се стига до горски пожари.
За честването на Илинден се подготвя и параклисът над Клептуза. Миналата година изграденият с доброволен труд и дарения параклис бе поруган дни преди празника и се наложи да бъде изцяло пребоядисан. Сега вече всички, които ще дойдат тук на Илинден, ще могат да видят новите икони, изрисувани върху стените от художника Заварин Веселинов. Както винаги, на поляните над езерото ще се съберат много хора и ще бъде раздаден курбан за всеобщо здраве и благоденствие.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води