Велинград - online - Две от трите туристически дружества се обединиха 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Две от трите туристически дружества се обединиха
Публикувано 2008-07-22 08:43:24 от Темпо

36 членове на ТД “Острец” и ТД “Юндола 1919” гласуваха едонидушно за обединението на двете туристически дружества. Дълго чаканото и подготвяно обединение стана факт на общо събрание на 17 юли в “Кисловодск”.
Досегашните председатели на дружествата представиха отчети за дейността през 2007 г. Борис Голомехов обобщи, че 68-те членове на “Юндола 1919” са провели 32 излета, 7 автопохода и една екскурзия. Той подробно обясни стопанската дейност на дружеството и отрече слуховете, че дадените им от БТС за стопанисване хижи са продадени. Хижа “Хр. Смирненски” на Куртово е дадена под наем и от развалина преди сега е атрактивно място за туристи от страната. На 28 септември 2007 г. е сключен договор за стопанисване на хижа “Кладова” за 10 години с 3-годишен гратисен период. Има уверение от наемателите, че в най-скоро време ще започне ремонт на хижата и възстановяване на горския път. Проблеми има около хижа “Юндола”, като на назначената от БТС комисия е отказан достъп до хижата и се води съдебен спор. За къмпинга на 4-ти километър е имало предварителен договор за стопанисване, но той не е реализиран и идеята сега е там да се изгради пикниг, който освен от туристи да се ползва и от гостите на велинградските хотели.
Отчетът на председателката на ТД “Острец” Любка Зинкова бе изпълнен с емоции. Тя припомни учредяването на дружеството през 1993 г. и неговата работа, насочена изцяло към туризъм, родолюбие, природолюбие. С особено вълнение се върна към идеята и многото работа за построяване на параклиса “Свети Илия” над Клептуза и благодари на най-активно участвалите в това начинание. Припомнени бяха и многото отличия, спечелени от членовете на ТД “Острец”, работата с клубовете “Млад турист” в Чепино и Драгиново, маркирането на туристически пътеки, което дружеството прави изцяло със собствени сили и средства, участието в националните срещи на поетите-туристи. Без никакви финансови средства, работейки на обществени начала, ТД “Острец” успя да се докаже в своята основна цел да развива туризма и спорта, каза г-жа Зинкова и завърши със специално написани за случая стихове на Анна Маргова.
Решението за обединението на дружествата бе взето още на 14 март 2008 г., но трябваше да се избере име. Водещият на събранието Кръстьо Палиговор предложи в името на традицията новообразуваното дружество да се казва “Юндола 1919”. “На мен ми е мъчно за ТД “Острец”, не скри Любка Зинкова, а и пролича, че мнозина от туристите споделяха същото чувство. Решено бе, че новото дружество ще се казва “Юндола 1919”, а секцията на туристите-ветерани към него ще се казва “Острец”.
За председател на новото дружество бе избран Борис Голомехов, зам.-председател Любка Зинкова, членове на Управителния съвет Георги Янчев, Бисер Скендеров, Красимира Пачалова, Венцислав Еличин, Георги Банев. Председател на Контролния съвет ще е Александър Гайдев, а членове Снежана Велева и Райна Пърхова.
Обединението бе приветствано от изпълнителния секретар на БТС Венцислав Удев, който награди най-изявените туристи от ТД “Острец” и препоръча усилията да се насочат към спасяване на базата. БТС има спечелени средства по проекти, ремонтира в момента 64 хижи и ще кандидатства по още проекти. БТС няма да разпродава никаква база, а ще вложи пари в ремонти на съществуващата, увери туристите В. Удев.
От деня на обединението 17 юли новото ТД “Юндола 1919” разполага и със своя стая в старата сграда на общината, където ще бъде открито едно работно място, а от БТС ще подарят компютър за неговото оборудване.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай