Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР: Всички сметки - без кръчмаря! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ТЕМПО КОМЕНТАР: Всички сметки - без кръчмаря!
Публикувано 2008-07-22 08:53:49 от Темпо

Общественото обсъждане за хотела на “Терма Вел” в Каменица неволно връща към историята, която преди месец журналистката и писателка Магдалина Делиева разказа на своите съкварталци. Накратко: когато се решавало откъде да е маршрутът на теснолинейката, каменчани не разрешили влакът да минава през тяхното село, за да си запазят нивите. По-находчивите ракитовци поканили комисията на богата софра и извоювали влакът да спира на гара Костандово, а не да кривне към Драгиново и Ракитово да остане далече от пътя. След това, за да премине линията от гара Костандово до гара Лъджене, отчуждили декари частни ниви - повечето на каменчани. Така каменчани останали хем без гара, хем без ниви.
С какво днешната битка за и против хотела прилича на тази от преди повече от век? Със същите дребни сметки, в които не се отчита главния герой - кръчмаря. В случая кръчмарят е Министерството на околната среда и водите, което е стопроцентов собственик на извора Власа. Над два часа люти спорове около бъдещето на Власа не стигнаха до основния въпрос - къде са гаранциите, че МОСВ няма да раздаде целия дебит на извора? Няколко пъти вече се каза: дебитът на топлата минерална вода в находищата в Лъджене и Чепино е почти изчерпан, единственият останал във Велинград богат резерв е Власа. МОСВ вече раздава разрешителни за вода от Власа на хотели в Лъджене и Чепино, а на бюрата на чиновниците и министъра чакат още молби за разрешителни. Поне досегашната практика не дава основание да се смята, че МОСВ ще спре щедро да раздава минералната вода на Велинград. И затова най-важният в случая въпрос е какви са намеренията на МОСВ като собственик на водата. Щеше да е от голяма полза, ако от общината бяха поканили на организираното от тях обществено обсъждане експерти от МОСВ, а защо не и самия министър - да чуят какво мислят хората, да видят на място пресъхналите улични чешми, да се срещнат и с хорския гняв заради дарената от Бога и природата и раздадена от властимащите велинградска минерална вода. Всъщност може би все още, преди да бъде взето решението дали ще има или не хотел, не е късно да се настоява МОСВ много ясно да каже каква част от дебита на извор Власа смята да раздаде.
Без отговора на МОСВ, всички сметки се правят без кръчмаря. И в един момент може да се окаже, че при така направените сметки хем в Каменица да няма хотел, хем водата на Власа по тръбите да тече към хотелите в Лъджене и Чепино. Е, тогава пак ще се сетим за историята с теснолинейката...

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води