Велинград - online - Огромен интерес - изложбата на гоблени продължава 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Огромен интерес - изложбата на гоблени продължава
Публикувано 2008-08-05 17:23:25 от Темпо

Шиенето на гоблени е изкуство с дълга история. Колкото и да е парадоксално точно днес, когато ежедневието ни е свръхдинамично, интересът към това занимание, обединяващо много търпение, труд, време и прецизност, изобщо не е намалял. Доказаха го десетките участници и посетители на изложбата на голбени, организирана от сдружението на велинградските жени “Нежна сила”.
Тя бе открита на 25 юли от председателката на сдружението Росица Лебанова в присъствието на много гости, между които и целият ръководен екип на общината начело с кмета Иван Лебанов.
В Художествената галерия бяха подредени близо 100 гоблена, дело на 14 майсторки от Велинград: Роза Харизанова, Марияна Захова, Росица Кехайова, Милка Боцева, Мария Табакова, Николина Георгиева, Ваня Ушева-Пандева, Величка Пашова, Роза Генева, д-р Мария Радева, Стефка Станудина, Иванка Якимова, Дафинка Грънчарова, Росица Лебанова. Към дамите се присъедини с три свои гоблена и Димитър Цопанов - той достойно защити уменията на многото мъже (включително във Велинград), които са запалени привърженици на това изкуство.
Всеки от многобройните посетители на изложбата намери по нещо за себе си, защото организаторите се бяха постарали да подберат гоблени с различни сюжети, изпълнени с различни конци и техники. Имаше от какво да се възхитят както любителите на оригиналния Вилеров бод, така и на по-нетрадиционните тъкани гоблени. Огромно бе разнообразието от сюжети и благодарение на него идеята ще има своето продължение: занапред “Нежна сила” ще организира изложби на гоблени с обща тематика - пейзажи, коне, мадони и т.н.
Бранко Манушев, който е уредник на галерията, сподели, че рядко изложба във Велинград е имала толкова посетители и то всеки ден. В съзвучие с това мнение са и отзивите в поставената специално за това тетрадка. В тях четем: “Невероятна красота, чувственост и енергия блика от цялата изложба”, “Нежна сила” показа за пореден път колко силни са жените”, “Трябваше отдавна да бъде открита такава изложба, да стане традиция”, “Нека Велинград пребъде с тази жизнена красота и таланта на велинградчани”, “Браво, голямо браво на всички красиви, сръчни и много талантливи велинградчанки! Ръцете ви са божествени, защото са създали тази неземна красота!”... Мненията са не само на хора от нашия град, а и на гости от страната и чужбина. А мненията на част от участниците събрахме в кратка анкета (виж карето).
На 1 август г-жа Лебанова от името на “Нежна сила” награди с паметен знак всички участвали в изложбата. Същия ден експозицията трябваше да бъде закрита, но поради наистина големия интерес тя ще остане в галерията и тази седмица.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола