Велинград - online - Драма в три действия 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Драма в три действия
Публикувано 2008-08-05 18:45:05 от Темпо

Първо действие:
ОИК единодушно остави Гагов и Сачков в Общинския съвет
След три заседания на 28 юли Общинската избирателна комисия (ОИК) взе решение, че не прекратява правомощията на Александър Гагов и Янко Сачков като общински съветници.
Законовата процедура, за която “Темпо” подборно информира преди седмица, бе задействана с уведомително писмо от председателя на Общинския съвет Борис Голомехов. Той сезира ОИК, че двамата съветници от ВМРО са натрупали повече от разрешението по закон отсъствия от сесии и не са спазили изискването писмено да уведомят за това председателя.
ОИК даде възможност на съветниците да представят своите възражения - първо писмено, а след това ги покани на заседание и ги изслуша.
Председателят на ОИК Заварин Маров обяви крайното решение, взето с пълно единодушие от членовете на комисията: “Съветниците направиха възражение до ОИК, че не са уведомени по надлежния ред за извънредното заседание на 4 юни. За първите две заседания (на 29 май и 4 юни) има подписи на уведомителния лист, но те възразяват, че не са техните подписи. Няма категорични доказателства, че са уведомени за свикването на извънредното заседание, което е станало чрез SMS и няма как да го докажем. Според ОИК публикуваното съобщение за свикване на сесия в интернет не може да се приеме. ОИК не намери категорични доказателства, че са уведомени за извънредната сесия. На самата извънредна сесия според протокола от заседанието при откриването Борис Голомехов казва, че Янко Сачков е в чужбина. ОИК се обедини и взе единодушно решение с 10 на 0 гласа, че не прекратява правомощията на съветниците.”
Преди да стане известно решението на ОИК пред медиите двамата съветници бяха категорични, че подписите им са фалшифицирани, същото Ал. Гагов заяви и на последвалата сесия. От своя страна Борис Голомехов съобщи, че ще обжалва решението на ОИК в Административния съд в Пазарджик.
Второ действие:
Новото мнозинство свали Борис Голомехов
По искане на групите на ВМРО и БЗНС първа точка на редовната сесия на 31 юли бе тяхното искане да бъдат прекратени правомощията на председателя на Общинския съвет Борис Голомехов. За да се спази закона, заседанието ръководи заместник-председателят на Общинския съвет Тома Пачалов.
Борис Голомехов бе категоричен: “Спазил съм закона и ако не го бях спазил, дали нямаше други да искат моята оставка заради неспазване на закона”. Той аргументирано обори един по един мотивите в искането на БЗНС и ВМРО, които изобщо не кореспондират със Закона за местното самоуправление.
Под мощните аплодисменти на свои поддръжници Александър Гагов заяви, че за него това е било “опетнение на честта”. Той цитира думи на Б. Голомехов “Нищо лично, натискат ме!” и попита дали може човек, който може да бъде натискан и манипулиран, да изпълнява този пост.
Гагов знае ли колко човека искат да заемат поста на Голомехов, попита Златко Златанов и обясни, че председателят е притискан от хора, които искат неговата длъжност и го наблюдават дали ще спази закона.
По друг начин коментира Снежана Велева. Тя обяви, че подписите на съветниците от БЗНС стоят под искането, защото оценката им за работата на председателството на Общинския съвет е незадоволителна.
Пространно изказване направи Екатерина Каферинова от името на ЗНС. ЗНС не е участвал и не е съгласен с начина, по който е внесено искането за прекратяване правомощията на двамата съветници от ВМРО. ЗНС обаче не подкрепя и искането за оставка на Б. Голомехов, защото причините са формални и не отговарят на истината. Всичко е една голяма политическа игра и сценарий: ако Б. Голомехов не бе внесъл искането в ОИК, щеше да има друг спенарий, че не си гледа работата. Сценарият щеше да проработи и в единия, и в другия случай. Важният извод е, че Общинският съвет е колективен орган и решенията не трябва да се взимат самостоятелно нито от председателя, нито от някой друг. Каферинова акцентира, че рейтингът на настоящия Общински съвет е под точката на замръзване и хората са отвратени от общинските съветници.
От групата на БСП Тома Пачалов обяви, че няма да подкрепят искането за оставка на Б. Голомехов - имат политическо решение и спазват принципите за работа, които са заявили в началото на мандата.
Избрана бе 7-членна комисия по провеждане на тайния вот с председател Али Мареков от ДПС и членове: Васка Милушева - БСП, Лазар Белев - Зелена България, Георги Панов - БЗНС, Жеко Чешмеджиев - ГЕРБ, Екатерина Каферинова - ЗНС, Янко Сачков - ВМРО.
Гласуването бе в стаята на председателя, като групите на ЗНС, Зелена България и ГЕРБ изобщо не влязоха да гласуват. От гласувалите 19 от общо 29 съветници 17 бяха за свалянето на председателя, а двама против.
Трето действие:
Търси се председател
Сценарият дотук беше ясен и без особени изненади. Истинската драма започна, когато се разбра, че още на това заседание трябва да бъде избран нов председател на Общинския съвет. Новата тройна коалиция беше с нагласата да си остави още време за договорки и да избира председател на следващо заседание. Това обаче е в разрез със закона - Общинският съвет не може да функционира без председател, не може да се избира и временно изпълняващ длъжността. “Ситуацията за избора е малко непозната”, каза Али Мареков и от името на ДПС поиска почивка.
През продължилата повече от половин час почивка бяха направени последните совалки между групите, в които активно се включиха депутатът от ДПС Фидел Беев и местният лидер на БЗНС Георги Велев.

След почивката постъпиха три предложения за председател: от ДПС - Мустафа Джамбаз, от Зелена България - Борис Голомехов, от ВМРО - Венцислав Еличин, който си направи самоотвод.
Тайният вот бе проведен от същата комисия, участваха отново 19 съветници - ДПС, ВМРО, БЗНС, БСП, не гласуваха ГЕРБ, Зелена България и ЗНС. Крайният резултат: 15 гласа за Мустафа Джамбаз, 3 гласа за Борис Голомехов и един празен плик.
Финал:
Поздрави и честитки
“Изненадан съм от развоя на събитията. Надявам се да намерим общ език с всички групи и да работим занапред”, каза новоизбраният председател Мустафа Джамбаз, след като благодари за подкрепата. Първият, който го поздрави, бе Борис Голомехов, който допълни: “Да е честит на Велинград новия председател!”.
“Главен сценарист и режисьор на днешните събития е Фидел Беев. Добре върви по стъпките на неговия шеф Ахмед Доган!”, обяви Златко Златанов.
“Което предрекох, се случи. Но не доведе до стабилност на Общинския съвет - самият резултат 14/15 гласа го доказва.”, каза Екатерина Каферинова. Тя изтъкна, че уважава съветниците от ДПС като личности и групата им като поведение, но ЗНС не може да подкрепи председател от ДПС, защото техните избиратели са анти-ДПС настроени. Такова чудо не е било, няма дълго да просъществува и това статукво, защото има много икономически и политически интереси, е новата прогноза на земеделската лидерка.
Групата на ДПС е най-голямата в Общинския съвет и заслужава председателския пост, заяви Фидел Беев и обвини Ек. Каферинова, че дели хората по етноси. Не съм казала дума против хората от района, не деля хората, а говоря за политика, опонира му тя. Нещата ще потръгнат, когато повече се сещаме за думата “толерантност”, а не за “анти”, каза новият председател Мустафа Джамбаз.
Изслушахме най-дългото изказване на народния представител от 4 години насам, каза кметът Иван Лебанов. Към съветниците кметът се обърна с въпрос: “Не се ли наиграхте вече?!” и продължи: “Стига вече игри! Дано да тръгнат нещата напред, за което трябват честни и отговорни съветници”.
Кметът поиска, за да се тръгне начисто, да се изчисти казусът дали Снежана Велева, която е на щат към Общинска администрация, може да бъде общински съветник. “Имам право да бъда общински съветник”, каза г-жа Велева и припомни решението по същия казус по време на предишния мандат.
В 14.30 часа, 5 часа след началото на заседанието, по предложение на ДПС съветниците решиха да отложат сесия с дневен ред от 60 точки за вторник, 5 август. От Зелена България и ГЕРБ напразно се опитаха да убедят колегите си, че не трябва заради неуредиците в Общинския съвет да се бавят решения, за които гражданите чакат. Умората от дългия работен ден не попречи на болшинството съветници да останат, за да вземат безплатните си пропуски за паркиране в синята зона.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай