Велинград - online - На велинградска сцена видяхме концерт на световно ниво 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На велинградска сцена видяхме концерт на световно ниво
Публикувано 2008-08-11 22:40:22 от Темпо

“Изпълнение на световно ниво!” - лаконичната и възторжена оценка на преподавателката по пиано Стоянка Енчева прозвуча след концерта на Вида Калоянова на 8 август в читалище “Отец Паисий”. Същата оценка би дал и всеки от присъствалите на това изключително за Велинград музикално събитие. След концерта пред читалищната сграда хората споделяха както възхищението си от майсторството на гостуващата пианистка, така и удовлетворението, че подобен концерт се случва в нашия град.
Концертът, както “Темпо” разказа преди седмица, имаше двоен повод. С музиката на Роберт Шуман сестрите Вида и Блага Калоянови поздравиха своята майка арх. Калинка Калоянова за нейния 80-ти рожден ден. Концертът бе израз и на благодарността на Вида Калоянова към ръководството на ОНЧ “Отец Паисий” за това, че през летните ваканции може да репетира на читалищния роял. И тук е мястото отново да цитираме Стоянка Енчева, според която Вида Калоянова е първата пианистка, успяла да постигне такъв звук от този роял и да разкрие големите възможности на инструмента, подарен на читалището от друг голям музикант - Николай Гяуров.
Вечерта на 8 август Вида Калоянова представи пред велинградската публика две пиеси за пиано на Роберт Шуман - “Пеперуди” и “Карнавал”. Музиката на видния представител на немския романтизъм от XIX век прозвуча успоредно с умело подбрани текстове, с помощта на които Блага Калоянова свърза слушателите с епохата и сюжета на творбите.
Двете сестри от години учат и работят в Германия - Вида е преподавател в Университета за изкуства в Берлин, а Блага преподава пиано в музикалното училище в същия град. Вида Калоянова е носител на много престижни награди от конкурси, води майсторски класове, има богата концертна дейност по сцените на цяла Европа. Резултатът от годините на труд и обучение, от съчетанието на талант и вдъхновение покори присъствалите на концерта. Покоряваща бе музиката на Шуман - не само заради присъщия й драматизъм, а и заради виртуозното изпълнение, което докосна и развълнува сърцата на хората в залата.
Дано многото цветя за двете пианистки и за тяхната майка да са предали част от голямата благодарност на любителите на музиката във Велинград.! За всички тях концертът бе голям и оценен по достойнство подарък!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България