Велинград - online - “Здраве” получи Акт 16 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Здраве” получи Акт 16
Публикувано 2008-08-26 09:50:55 от темпо

Новопостроената сграда до “ДКЦ-1”, в която ще се помещава бъдещата частна болница “Здраве”, получи Акт 16. Миналата седмица държавната комисия от ДНСК подписа протокола за приемане на сградата, която по документи се води като “стационар, пристройка към “ДКЦ-1”. Нужните подписи на главен архитект и кмет под Акт 16 постави и Община Велинград, въпреки че преди седмици кметът Иван Лебанов зае твърдата позиция, че ако д-р Тиков извива ръцете на общината, неговата болница ще бъде открита “на куков ден”.
“Бях решил да демонтирам скенера, който е в поликлиниката, но след като се реши проблемът с Акт 16 - скенерът бе ремонтиран от нас и остава!”, заяви на среща с ръководството на общината собственикът на “ДКЦ-1” и “Здраве” д-р Михаил Тиков. Той цитира и поръчано от него социологическо проучване, според което само 17% от велинградчани са против частната болница.
Срещата се проведе на 21 август. От страна на общината участваха кметът Иван Лебанов и председателят на Общинския съвет Мустафа Джамбаз, зам.-кметовете А. Даскалов и И. Бабучи, общински съветници. От страна на общинската болница “МБАЛ Велинград” присъства само врид управителят д-р В. Хърльов, а от страна на частната “Здраве” д-р М. Тиков, д-р Г. Дошев и д-р К. Паунов. И общината, и д-р Тиков разчитаха и на юристи.
Г-н Тиков благодари на кмета и Общинска администрация, че са изпълнили обществения си дълг и са подписали Акт 16 за новата болница - крачка, която ще позволи да се върви в една посока, да се запази и развие здравеопазването във Велинград. Кметът Иван Лебанов обаче настоя, че не може да се говори за нова болница, а за стационар-пристройка към ДКЦ-1. И още: че община Велинград има 218 идеални части в сградата на ДКЦ-1 и като съсобственик има право и на 218 идеални части от новата пристройка. “Това ще е първият път, в който община Велинград се облагодетелства със собственост за сметка на инвеститор”, подчерта кметът.
Спорът продължи М. Тиков: щом е съсобственик, общината има не само права, а и задължения. В строежа на “Здраве” и ремонта на бившата поликлиника са инвестирани много пари, а общината не е участвала. Градоначалникът отговори: вие сте вкарали много пари, но без да поискате нашето съгласие като съсобственик.
Иван Лебанов настоя да се изясни още на каква цена масивната сграда на бившата поликлиника е преминала към “ДКЦ-1” през 2001 г., как и на каква цена е обособен частният парцел на дружеството, как общинската рентгенова уредба е включена в капитала на частното “ДКЦ-1”. Адвокат Иван Груйкин също подчерта, че е нужно детайлно прецезиране на имуществените отношения между страните, балансиран преглед на това, което наистина е дала Община Велинград. Това е важно, за да се отговори на въпроса за реалния принос на всяка страна. Решено бе, че юристите на двете страни ще се съберат на работна среща по всички имуществени отношения.
Друг важен аспект на създалата се в момента ситуация в здравеопазването във Велинград открои общинският съветник д-р Жеко Чешмеджиев. Много лекари са подали молби за напускане на общинска болница, за да отидат да работят в “Здраве” и срокът на техните предизвестия изтича. Ще се получи спад в нивото на здравно обслужване, предупреди д-р Чешмеджиев. Най-вече това ще се почувства в Спешната помощ, която е държавна дейност. Досега дежурствата се поемаха от лекарите от общинската болница и бяха за нейна сметка. Сега обаче броят на лекарите в общинската болница няма да позволи да се покриват дежурствата. Като управител на “ДКЦ-1” и “Здраве” д-р Георги Дошев заяви, че след като една болница е успявала да осигурява спешната помощ, същото ще могат да направят и две болници. По предложение на Тома Пачалов по проблема ще бъде организирана среща с шефа на областната Спешна помощ д-р Надка Пангарова.
На искането на кмета Лебанов за конкретни предложения как ще работят двете структури занапред, д-р Дошев отговори, че има три варианта: работи само общинската болница, работи само “Здраве” или работят и общинската, и частната болница. Има и четвърти вариант - да водим война, но това не го иска никой, каза д-р Дошев. Според него най-добрият вариант е третият - да работят и двете болници. Но за всички е ясно, че за този вариант няма достатъчно кадри. Г-н Тиков се обърна към общинарите да помислят защо лекарите напускат общинската болница - липсва им мотивация и перспектива. В същото време според посоченото социологическо проучване 26% от велинградчани се лекуват навън. След като “Здраве” заработи, тези хора ще остават тук и здравният приход няма да върви навън, смята д-р Тиков. Не е така според председателя на Комисията по здравеопазване в Общинския съвет Венко Бозев: хората отиват да се лекуват в други градове, защото нямат доверие във възможностите на лекарите и една нова сграда няма да промени това.
След поредната среща се видя, че ни чака труден “преходен период”, през който двете здравни заведения ще се конкурират или ще се колаборират. Трудно решение ще трябва да взима и Общинският съвет, защото д-р Михаил Тиков отново подчерта, че ще направи предложение за публично-частно партньорство между неговите здравни структури и общинската болница. Това не е изненада за управляващите, защото почвата се подготвя от години и стъпките логично следват една след друга. Но едва ли ще бъде толкова лесно прието от обществеността, защото този път решението на общината наистина ще рефлектира в здравето на всеки от нас.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай