Велинград - online - Наслука и да пребъде ловно-рибарското дело 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Наслука и да пребъде ловно-рибарското дело
Публикувано 2008-09-09 08:11:29 от темпо

Неземната радост да ходиш на лов с добри приятели - тя, според определението на отец Антон, е в основата на 110-годишната история на Ловно-рибарското дружество във Велинград. Достолепният рожден ден ловците и риболовците отпразнуваха на къмпинга на 4-ти километър на 6 септември. Датата бе избрана през септември, защото първото дружество “Сокол” в Лъджене е било основано през този месец на 1898 г., а и така, че да стане троен повод за празнуване: деня на Съединението, 60-годишния юбилей на Велинград, 110 години от създаването на сдружение на ловците и риболовците в Чепинския край.
На поляната до разпънатите палатки се строиха представители на 11-те ловни дружинки, в които членуват около 1300 ловци и рибари. Знамената на всяка от дружинките и знамето на сдружението по традиция бяха осветени от отец Антон. Юбилярите получиха много пожелания “Наслука!”: от председателя на Народното събрание Георги Пирински, който им пожела да отстояват заложените пред 110 г. принципи “Традиция, вярност, отговорност”; от кмета Иван Лебанов, който отскоро е член на сдружението и “се подмаза” с подарък картина, за да го сложат в дружинка с най-богат улов; от заместник-председателя на Съюза на ловците и риболовците в България Иван Петров, който предаде поздравите на цялото ръководство към велинградското сдружение. Наред с тях сред официалните гости на юбилея бяха депутатите К. Кобаков, М. Мечев, Ф. Беев, доц. Стефан Юруков - председател на Държавната агенция по горите, проф. Стоян Кушлев - председател на комисията за установяване на имущество, придобито по престъпен начин, проф. Нино Ненов - ректор на ЛТУ, В. Битолски - парламентарен секретар на МС, председателите на общинските съвети на Велинград и Ракитово М. Джамбаз и Г. Попчев, шефът на РУГ М. Велият. Поздравителен адрес към ловците и риболовците отправи и доц. Иван Палигоров, декан на Стопанския факултет в ЛТУ.
Председателят на Сдружението на ловците и риболовците - Велинград Венко Бозев подчерта, че ловната организация е дълбоко демократична, че се гради върху другарство и човешки взаимоотношения. Неговата реч припомни най-важните събития от историята на сдружението и не пропусна имената на хората с голям принос към ловното движение в Чепинско. Г-н Бозев изрази и опасенията, че ловът и риболовът ще станат скъп и привилегирован спорт, че промените в закона за лова могат да узаконят желанието на някои чрез концесиите да заграбят ловните полета. Стремежът на ловно-рибарските сдружения е да се съхрани природата на майка България, затова ловното и риболовното дело трябва да пребъдат.
Грамоти и плакети за принос към развитието на ловно-рибарското дело в Чепинския край получиха 130 изявени ловци и риболовци. Наградите им бяха връчени лично от Георги Пирински.
След официалната част дойде ред миризмата от скарите и чеверметата да се смеси с песните на Виевската фолклорна група, с танците на децата от ансамбъл “Цепина” - Дорково, с изпъленията на група “Караоке”. А около дългите маси тостовете и историите за ловните подвизи продължиха часове...
Елена Баева


_MEDIANAME : lovci_znamena_08.gif.   

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола