Велинград - online - Властелинът на операта 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Властелинът на операта
Публикувано 2008-09-09 08:41:20 от темпо

Светът го нарече “глас гигант”, “първи бас на планетата”, “феноменално явление в историята на операта”.
Велинградчани го наричат просто – нашия Николай.
“Винаги съм знаел, че имам някакво особено предназначение - споделя в едно интервю Николай Гяуров. Още от дете усещах желанието за изява – все нещо ме дърпаше да пея, да играя, да привличам вниманието върху себе си. Тичах непрекъснато след духовата музика, която беше цяло събитие за мен, но маестрото все не искаше да ме вземе, защото съм бил много малък...”
Малкият Николай, тичащ след духовата музика на маестро Ангел Герин. Такъв го помни Велинград. Или заслушан в църковните песнопения на хора на Димитър Суганов...
Николай Гяуров е роден на 13 септември 1929 г. в с. Лъджене, днес квартал на Велинград. Родителите му, Марияна и Георги Гяурови и в най-смелите си мечти не са могли да си представят световната слава и признание, което достига Николай.
Първите му изяви са на театралната сцена в лъдженското читалище. Играе главните роли в “Блокада”, “Арлезианката” от Бизе, “Тоска” от Сарду. И още тогава завладява и трогва публиката с неповторимия си глас и артистично излъчване.
В казармата, като диригент и солист на военния хор, става популярен с изпълнението на песента “Капитан” от филма “Децата на капитан Грант”.
По-късно записва Консерваторията в София. Учи при проф. Христо Бръмбаров, при когото овладява до съвършенство белкантото. Продължава обучението си в Ленинград и завършва в Москва през 1955 г. със златен медал.
Следват конкурсите във Варшава и Париж и първият триумф. Светът за първи път чува името – Николай Гяуров.
“Ди Пресе”: “Гласът му е неописуемо красив, с мощ, за която няма граници и със способност да предава нюанси, които ни карат да плачем от радост. Всичко, което може да се изрази с човешки глас, е във възможностите на Гяуров.”
Започва неговият неудържим възход към най-високите върхове на славата и майсторството. Най-големите опери се надпредварват да го канят - Ла Скала, Ковънт Гардън, Гранд опера, Виенската Щатсопера, Метрополитън, Болшой театър... Големите музикални фестивали, Залцбургските тържества на Херберт фон Караян не могат без неговото участие. Зареждат се концерти по радиото и телевизията, записи на негови изпълнения.
Половин век Гяуров вдъхновено и търпеливо изгражда своите образи – на “ненадминатия крал Филип”, “могъщия Креон”, “изумителния Дон Жуан, за какъвто Моцарт мечтаеше”, на “великия Мефистофел, какъвто Виена не е слушала.”
Работи упорито, взискателно, върху всеки тон, фраза и нюанс, върху мимиката и жеста. Благословен е с две великолепни жени, негови спътнички и партньорки в живота и изкуството – талантливата пианистка Златинка Мишайкова, майка на децата му и италианската певица Мирела Френи.
“Когато Николай бе на сцената, излъчваше обаяние. Дори когато не пееше всички гледаха в него. Сякаш Бог бе положил ръката си над главата му.” Вестниците пишат: “Музикална Италия е затруднена да намери най-подходящите суперлативи за гласа на младия българин Гяуров.”
Удостояват го с почетните медали “Илика” и “Пиетро Маскани”, а голямата награда “Рома – Европа” е с посвещение: “На най–големия бас в света, за неговите заслуги към световното и италианско музикално изкуство и като изтъкнат представител на високите културни и артистични традиции на България и българския народ.”
Виенчани го смятат за “свой”. Претендират, че са го открили преди това да сторят другите “музикални столици”. Обявявят го за почетен гражданин на Виена. Дори предлагат операта “Фауст” да се преименува на “Мефистофел”.
Залцбург изсича в чест на Николай Гяуров сребърен медал с неговия образ.
Френската национална академия му връчва наградата “Орфей”. Удостояват го със званието „Кавалер на ордена на Почетния легион”. Под Ламанша пътува влак, наречен “Николай Гяуров”, в който пътниците от Лондон до Париж слушат записи на негови изпълнения.
В Антарктида връх носи неговото име.
Българският президент го награждава с най – високото отличие – орден “Стара планина” I степен.
Генералният секретар на ООН Курт Валдхайм му връчва Сребърния медал на мира – високо отличие което се дава от ООН за принос чрез изкуството за взаимно опознаване, сближаване и сътрудничество между народите.
Наричат го “Най-големият посланник на България в света”.
А Николай Гяуров споделя: “Радостта от признанието винаги съм свързвал с България и родния Велинград.”
На 2 юни 2004 г. светът се прости с един от най-великите певци на XX век, а Велинград със своя син....
Снежана Велева, директор на Исторически музей - Велинград

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай