Велинград - online - СИНДИКАТИТЕ:40 съкратени педагози, заплатите растат с 18% 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

СИНДИКАТИТЕ:40 съкратени педагози, заплатите растат с 18%
Публикувано 2008-09-09 08:43:43 от темпо

Тази година на 15 септември стачни действия от страна на учителите в община Велинград няма да има, каза за в. “Темпо” Мария Фърцова - общински председател на КНСБ и на СБУ към синдиката.
Вниманието на синдикатите този път ще бъде насочено главно към включването в програми за преквалификация на съкратените учители. Общият брой на съкратените в общината е 40: 39 педагози (предимно възпитатели) и една жена от помощния персонал. Според г-жа Фърцова някои от директорите на учебни заведения малко са избързали, като са съкратили учителите още от 1 юли. Сега важното е тези хора да се преквалифицират, защото практиката показва, че който излезе от сферата на образованието, трудно се връща отново там.
Най-актуалната за учителите тема в началото на септември са новите заплати, формирани след въвеждането на делегираните бюджети. Възнагражденията се определят от директорите на училищата съвместно със синдикатите по утвърдени вътрешни правила. Средно за общината увеличението на учителските заплати е с 18% при положение, че с наредба от 1 юли 2008 г. МОН определи ръст на заплатите с 23%. В община Велинград има учебни заведения, които са успели да вдигнат заплатите с 20-22%. Отличник в това отношение е ПГГС “Христо Ботев”. С повече от 18% се увеличават трудовите възнаграждения в ОУ “Хр. Ботев” Велинград, ОУ “М. Драгинов” в Драгиново, ПГИТ “Ал. Константинов”.
Синдикалистите ще се борят учителите да получават допълнителни добавки за 15 септември, Коледа и 24 май. Досега те се изплащаха от МОН, а сега повечето от директорите са се съгласили да заделят такива пари, но с условието “при възможност и при наличие на средства”. Надеждите са, че при вдигането на издръжката на един ученик със 112 лева, ще може учителите да получат 13-та заплата или посочените три добавки.
Според г-жа Фърцова увеличението на заплатите с 18% означава, че на практика учителите не са постигнали много с миналогодишните протести. Сега масово заплатите им са 450-500 лева, най-високите достигат 550 лева, но те са за единици. При тези темпове достигането на средна брутна заплата от 650 лева може да стане след 3 години и то само в по-големите училища, където има много ученици.
Въпреки разочарованието от резултата на 42 дни стачни действия през есента на 2007 г., г-жа Фърцова пожелава на всички учители от община Велинград да са здрави, да учат децата и да си свършат добре работата през новата учебна година.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води