Велинград - online - След 14 години намериха картини, откраднати от галерията 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

След 14 години намериха картини, откраднати от галерията
Публикувано 2008-09-16 09:40:00 от темпо

Преди малко повече от 14 години, в нощта на 28 срещу 29 август 1994 г., бе извършен голям обир в Художествената галерия във Велинград. От залите, разположени в Къщата на Цвета, изчезнаха 14 картини на големи български художници, 11 от които бяха от личното дарение на ген. Атанас Семерджиев и 3 от художници, участвали в пленери. Сред откраднатите платна имаше творби на Дечко Узунов, Енчо Пиронков, Йоан Левиев, Б. Обрешков, Светлин Русев, Найден Петков и други. В галерията останаха само рамките на картините, тъй като крадецът или крадците бяха изрязали платната. Полицията предприе издирвателни действия, но откраднатите картини не бяха намерени, а извършителите останаха безнаказани.
Изненадващо, през изтеклата седмица се оказа, че макар и с 14 години закъснение, са намерени няколко от откраднатите през 1994 г. картини.
През изминалата седмица при специализирана акция на полицията във вилната зона на София са открити 12 картини. Полицията изпраща по факса 4 за разпознаване от уредника на галерията Бранко Манушев и директора на Историческия музей Снежана Велева. По думите на Бранко Манушев 3 от картините: “Къща в Боженци” на Тодор Хаджиниколов, ”Белият кон” на Енчо Пиронков и “Дървета от Мелник” на Найден Петков са част от откраднатите картини. Предстои запознаване на място и с останалите намерени картини.Все още не е ясно дали намерените картини ще се върнат във фонда на Художествената галерия и кога може да стане това.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай